Smakosze.pl Przepisy Rozbijam cienko schab i smaruję go serkiem topionym. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych kotletów
YouTube/@Kulinarische Genusse

Rozbijam cienko schab i smaruję go serkiem topionym. 100 razy bardziej wolę to danie od klasycznych kotletów

11 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety schabowe to świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Ten przepis pokaże ci jak ulepszyć te kotlety. Dzięki temu zaskoczysz wszystkich domowników i odmienisz tradycyjne kotlety. Dla tego smaku warto zaryzykować.

Kotlety schabowe lepsze od klasycznych

Zawsze wydawało mi się, że nic nie jest w stanie pobić klasycznych kotletów ze schabu. Zupełnie przypadkiem trafiłem na ten sposób i coraz rzadziej robię schabowe w tradycyjnej postaci.

Te z przepisu są dużo lepsze, a dodatkowo bardziej soczyste. Dzięki serowemu nadzieniu rozpływają się w ustach. To, co łączy je z tradycyjnymi to chrupiąca panierka. Połączenie naprawdę niesamowite. Zresztą, co ja ci będę dłużej opowiadał. Zrób je i przekonaj się sama.

schab.jpg
Canva/@kazoka30
Takie ciasto zrobię na Walentynki. Nie ma bardziej efektownego deseru

Nie tylko schab

Kluczowym składnikiem jest oczywiście schab , z którego będziesz robiła kotlety. Musi być świeży i posiadać niewielką ilość tłuszczu. Drugim najważniejszym składnikiem w tym przepisie jest serek topiony . Wybierz, jaki lubisz, ja używam tego o smaku goudy . Resztę składników znajdziesz w liście poniżej. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kulinarische Genusse, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 150 g serka topionego
  • 3 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety schabowe z serkiem

Zacznij od umycia mięsa. Następnie pokrój schab na kotlety o grubości około 2 centymetrów . Kotlety rozbij. Na każdy z nich nałóż topiony serek i rozsmaruj.

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Posyp po powierzchni kotleta. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ogórki kiszone . Starte ułóż na mięsie. Dopraw je solą oraz pieprzem.

Każdy z kotletów z nadzieniem zawiń w roladki . Do miski wbij jajka i wymieszaj. Roladki ze schabu obtocz w mące. Następnie zamocz je w jajku i obtocz w bułce tartej .

Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej roladki. Smaż z każdej strony, do momentu zarumienienia się panierki . Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdź, babciny przepis na rosół z kaczki oraz dowiedz się, czy możesz jeść końcówkę z banana .

schabowe z serkiem.jpg
YouTube/@Kulinarische Genusse
Najlepszy niedzielny rosół z kaczki robiła moja babcia. Zawsze dodawała te 2 przyprawy, bez nich ani rusz
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Prawie każdy był w błędzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy