Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy niedzielny rosół z kaczki robiła moja babcia. Zawsze dodawała te 2 przyprawy, bez nich ani rusz
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.02.2024 13:09

Najlepszy niedzielny rosół z kaczki robiła moja babcia. Zawsze dodawała te 2 przyprawy, bez nich ani rusz

rosół z kaczki w garnku
Shutterstock/@Veronika Kovalenko

W moim rodzinnym domu nie podawano rosołu z kurczaka. Specjalnością babci był wyśmienity wywar z kaczki. Dzięki dodatkowi 2 przypraw jego smak zachwycał za każdym razem. Poniżej dzielę się przepisem na ten specjał.

Smak dzieciństwa

Rosół z kaczki przypomina mi dzieciństwo i babcię krzątającą się w kuchni. To właśnie ona robiła najlepszą zupę na niedzielę. Nikomu nie pozwalała zrobić go za nią. Długo nie chciała przekazać też przepisu. Mówiła, że to jej kacza tajemnicza. 

Od paru miesięcy męczyłem ją o ten przepis i w końcu się udało. Powiedziała tylko, abym nikomu go nie zdradzał. Trudno dotrzymać obietnicy i nie podzielić się przepisem na najlepszy rosół z zaufanym smakoszem, którym jesteś. Trzymaj przepis i nikomu się nie chwal, że masz go ode mnie. 

włoszczyzna.jpg
Canva/@Piotr Perek
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Prawie każdy był w błędzie

Nie zapomnij o najważniejszych składnikach

Wielu osobom przeszkadza charakterystyczny aromat w rosole z kaczki. Babcia miała jednak na niego swój sposób. Dodawała goździki oraz lubczyk, które skutecznie eliminowały uciążliwy zapach.  Spróbuj i przekonaj się, jakie to skuteczne.

Składniki:

  • korpus z kaczki (bez piersi i nóg)
  • 1 pietruszka
  • 3 marchwie
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 goździków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 g suszonego lubczyku 
  • pieprz 
  • sól

Przepis na rosół z kaczki

Zacznij od umycia kaczki. Następnie przełóż ją do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu przez godzinę

W tym czasie obierz marchew, seler i pietruszkę. Warzyw dokładnie umyj. Marchew pokrój w plastry. Pietruszkę i seler na ćwiartki. Z pora odetnij białą część, przekrój ją na pół i wypłucz piasek zalegający w jego liściach. Pora pokrój na paski.

Cebulę obierz i opal. Wszystkie warzywa dodaj do rosołu. Jeżeli będzie to potrzebne, dolej wody. Dopraw lubczykiem, goździkami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny

Po tym czasie warzywa powinny miękkie. Wyciągnij je razem z mięsem. Dopraw pieprzem i solą. Gotowy rosół podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Pięknie pachnie, prawda? Sprawdź, jak zrobić roladki z szynki oraz dowiedz się, jaki napój na chudnięcie i jest popularny wśród gwiazd Hollywood.

gożdziki.jpg
Canva/@kanok1a