Smakosze.pl Przepisy Rozbijam mięso z kurczaka i obtaczam w tej marynacie. To najlepszy przepis na kotlety, jaki znam
Fot. Shutterstock/littlenySTOCK

Rozbijam mięso z kurczaka i obtaczam w tej marynacie. To najlepszy przepis na kotlety, jaki znam

13 maja 2024

Zrobienie smacznego obiadu nie musi być pracochłonne. Biorę mięso z kurczaka i przyrządzam apetyczną marynatę. Raz- dwa pożywny i pyszny posiłek jest gotowy. Polecam przepis na soczyste kotlety, które każdy zje z przyjemnością.

Kotlety soczyste jak nigdy dotąd

Czy lubisz kotlety ? Ja często je przyrządzam na obiad. Jednak dopiero teraz dzięki tej marynacie wychodzą soczyste i mięciutkie. Przyrządzam ją z musztardy i papryki. Zanurzam w niej mięso z kurczaka i wkrótce pyszne danie jest gotowe.

Kotlety są wyjątkowo soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Takie danie stało się już hitem w moim domu. Do tego robi się je dosłownie w klika chwil. Tak soczystego mięsa jeszcze nigdy nie jadłeś.

kotlety
Fot. Canva/JackF
Sposób na miękkie masło podpatrzyłem u znajomej. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Jak zrobić kotlety w marynacie z musztardy?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia mięsa w plastry. Posmaruj kurczaka musztardą zmieszaną ze słodką papryką . Dopraw solą i pieprzem.

Ubij jajka z mlekiem. Obtocz mięso w mące. Następnie zanurz je w masie z jajek i w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Danie możesz podawać z ziemniakami, ryżem i ulubionymi surówkami.

Marynata, która nadaje smaku kotletom

Dzięki musztardowej marynacie mięso z kurczaka zyskuje wyrazisty smak. Kotlety są wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Dzięki temu przepisowi szybko przyrządzisz to pyszne danie. Mięso wychodzi bardzo smaczne i jest w sam raz na rodzinny obiad.

Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kilka minut pracy i smaczny oraz pożywny obiad trafi na twój stół. Tak soczyste kotlety zaspokoją nawet największy głód . Sprawdź niezawodny sposób na mrożenie koperku . Dowiedz się też, czemu warto dodawać chleb do kiszenia ogórków .

kotlety
Fot. Canva/monticelllo

Źródło: fajnainspiracja.pl

Moja mama pije to przed posiłkami i wygląda świetnie. Tylko w tym miesiącu schudła już 3 kg
Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy