Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sposób na miękkie masło podpatrzyłem u znajomej. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.05.2024 10:02

Sposób na miękkie masło podpatrzyłem u znajomej. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

kostka masła
fot. Salicyna / CC-by-SA 4.0 / Commons

Chcesz, żeby masło było zawsze miękkie i gotowe do użycia? Musisz przechowywać je poza lodówką, to proste. Nieco trudniej zrobić tak, by nie psuło się ono po kilku dniach, zwłaszcza w upale. Jest na to dobry sposób.

Chłodzenie masła

Wiele zastosowań masła – w tym to najbardziej prozaiczne, czyli smarowanie chleba – wymaga, by było ono miękkie. Żeby nie musieć myśleć z wyprzedzeniem o podgrzewaniu smarowidła na śniadanie, trzeba trzymać je w temperaturze pokojowej. Problem polega wtedy na jego żywotności: masło wytrzyma wtedy może tydzień, a jeśli w kuchni jest cieplej niż 20 stopni, ten czas jeszcze się skróci.

Wiele w historii było patentów, które miały rozwiązać ten problem. Dziś często polecanym trikiem jest ścieranie zimnego masła na tarce albo rozcieranie go. Rozdrabnianie masła sprawia, że łatwiej nagrzać jego cząstki i szybciej robią się one miękkie. To jednak tylko półśrodki.

masło w miseczce
fot. Canva
Moja mama pije to przed posiłkami i wygląda świetnie. Tylko w tym miesiącu schudła już 3 kg

Ile masło wytrzyma bez lodówki

Z podobnym problemem mierzą się czasem producenci lodówek. Pewnym etapem w historii tych urządzeń było umieszczanie specjalnego pojemnika – dziś chyba rzadziej spotykanego niż kiedyś – właśnie na masło. W pojemniku takim panowała temperatura o kilka stopni wyższa niż w lodówce.

Wydaje się jednak, że najłatwiej sposób na przedłużenie żywotności masła poza lodówką znajdziemy w tradycyjnych metodach. Stosowane one były przed chłodziarkami i wszędzie tam, gdzie podobne urządzenia nie były dostępne. Do dziś tych samych sposobów używa się choćby na działkach i piknikach.

Trzymanie masła w wodzie.

Chodzi o trzymanie masła pod wodą. Ciecz stanowi wtedy barierę, która nie pozwoli przeniknąć do masła ani bakteriom, ani wysokiej temperaturze. Stąd wynalazek tzw. maselniczki francuskiej. Dziś można łatwo kupić takie urządzenie w internecie.

To prosty zestaw dwóch naczyń. Jedno z nich jest miseczką, którą wypełniamy masłem. Po użyciu, miseczkę tę odwracamy do góry dnem i wkładamy do drugiej, która wypełniona jest wodą. Poziom wody podnosi się i szczelnie zamyka maselniczkę. Codzienne zmienianie takiej wody zagwarantuje długą żywotność masła.

Oczywiście bez specjalistycznego sprzętu także można stosować tę metodę. Masło na biwak czy piknik warto wziąć w zamykanym słoiku, zalewając jego grudkę wodą. Masło nie jest rozpuszczalne w cieczy, więc z łatwością użyjemy go normalnie, nawet jeśli będzie zanurzone. Tutaj także trzeba jednak pamiętać, by wodę zmieniać regularnie, a masła nie wystawiać na słońce – ale przy jednodniowej wycieczce nie jest to raczej konieczne.

Wypróbuj też przepis na syrop z bzu i nietypowy dodatek do ogórków małosolnych.

masło na nożu
fot. Canva