Pamiętaj o tym przed mrożeniem koperku. Dzięki temu zachowa swój kolor
Koperek kusi świeżym zapachem i pysznym smakiem. Chętnie dodajemy go do wielu potraw. Jednak, co zrobić, by mrożony koperek zachował swój intensywny kolor? Koniecznie pamiętaj o tym zanim zamrozisz to smaczne warzywo.
Koperek pełne smaku, aromatu i koloru
Przepadamy za smakiem i zapachem koperku. Wzbogaca on wiele lubianych potraw. Zupy od razu są lepsze, ziemniaki aż proszą się o dokładkę, a surówki pachną świeżością. Dlatego tak lubimy sięgać po koperek, jednak on dość szybko traci swoją świeżość. Jak możemy ją przedłużyć?
Wiele osób wstawia koperek do słoiczka z wodą. Ta metoda jest popularna, ale koperek dość szybko zaczyna gnić. Niektórzy przechowują to warzywa w plastikowych pojemnikach po lodach w lodówce. Ta metoda tylko na krótko przedłuża świeżość koperku. Najbardziej skuteczną metodą na zachowanie świeżości tego warzywa jest jego mrożenie.
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąćO tym pamiętaj przed mrożeniem koperku
Zwykle koperek zamykamy w opakowaniach po lodach i wkładamy do zamrażarki. Ta metoda, choć popularna pozbawia koperku cennych właściwości. Warzywo już tak nie smakuje i nie pachnie. Dlatego, zanim zamrozisz koperek, zrób tę jedną rzecz.
Warzywo zblanszuj, czyli zanurz je w na krótko we wrzątku. Wystarczy 30 sekund lub minuta we wrzątku, potem należy odsączyć koperek z gorącej wody, zaraz przelać zimną wodą i zamrozić w tradycyjny sposób. Taka terapia szokowa pozwala zachować kolor koperku, jego smak i zapach. Zyskają na tym dania przez nas przygotowywane.
Blanszuj i ciesz się smakiem koperku
Możesz blanszować drobno pokrojony koperek lub ten w większych kawałkach. Dzięki temu o każdej porze roku koperek będzie wspaniale smakował. Wzbogaci zupy, surówki, kanapki i dania obiadowe. Warto wiedzieć, że jedzenie koperku wspomaga pracę układu trawiennego.
Łagodzi też dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. Dlatego śmiało korzystajmy z jego dobroczynnych właściwości i smaku. Przed mrożeniem blanszujmy koperek, a będzie cieszył oko intensywnym kolorem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić żeberka z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na sernik z pysznym dodatkiem.
Źródło: newsy.gotujmy.pl