Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem
canva/matka_Wariatka, Getty Images

Rozgrzewająca zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem

19 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa krem z dyni smakuje praktycznie każdemu - duża sytość, przyjemna konsystencja oraz wspaniały smak wiele dają. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej kremowa, dodaj do niej trochę masła orzechowego. Masło dodatkowo zwiększy jej wartości odżywcze.

Sezon na dynie pozwala przygotowywać na jej podstawie wiele różnych, pysznych, zdrowych i sycących dań - takich jak poniższa zupa krem, która podkręcona jest masłem orzechowym.

Masło orzechowe zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza, manganu, potasu czy witamin z grupy B. Co więcej, znacznie poprawi jej kremowość, jeśli wykorzysta się masło bez kawałków orzechów.

Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 kg dyni

  • 5 szklanek bulionu warzywnego

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka startego, świeżego imbiru

  • 3 łyżki oleju

  • łyżeczka curry, sól, pieprz, chili

  • garść prażonych pestek dyni

Zacznij od umycia, obrania i oczyszczenia dyni z nasion. Następnie pokrój ją na duże kawałki, rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj do niej starty imbir, posiekany czosnek oraz curry i smaż przez kilka chwil. Wrzuć upieczoną dynię i smaż 3 minuty.

Zalej zawartość garnka bulionem, dodaj masło orzechowe, dopraw zupę solą, pieprzem i chili, a następnie zmiksuj ją blenderem. Podając, pamiętaj o posypaniu wierzchu odrobiną prażonych pestek dyni. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku. Ten tekst zdradza dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy.

Zupa krem z dyni

Źródło: canva/Anna Pustynnikova, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy