Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-19T174806.834

canva/badmanproduction

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

19 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.

Przepis na słodkie knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 300 g śliwek, najlepiej węgierek

  • 200 g śmietany 18%

  • ½ łyżeczki soli

  • drobny cukier

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajem, mąką pszenną i solą. Powoli wyrabiamy ciasto, aż do połączenia składników.

Może się tak zdarzyć, że ciasto będzie zbyt mokre — wtedy dosypujemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 5 cm i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. Następnie każdy z nich spłaszczamy, a na środku tak powstałego placuszka kładziemy połówkę śliwki.

Kopytka

Przepis na kultowe kopytka

CZYTAJ DALEJ

Owoc oprószamy cukrem, zlepiamy brzegi ciasta i formujemy kulkę. Gotowe knedle odkładamy na deskę pokrytą cieniutką warstwą mąki. W garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody.

Gotujemy nasze kulki ze śliwką przez około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po tym czasie wyjmujemy je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy ze słodką śmietaną i cynamonem lub kardamonem.

Sprawdźcie inne nasze przepisy na knedle. Szczególnie polecamy te grzybowe z kurkami oraz jarskie z twarogiem z przepisu Karola Okrasy. Smacznego.

Knedle śliwkowe na talerzu

Knedle śliwkowe na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >