Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami
Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.
Przepis na słodkie knedle ze śliwkami
Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajo
300 g śliwek, najlepiej węgierek
200 g śmietany 18%
½ łyżeczki soli
drobny cukier
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajem, mąką pszenną i solą. Powoli wyrabiamy ciasto, aż do połączenia składników.
Może się tak zdarzyć, że ciasto będzie zbyt mokre — wtedy dosypujemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 5 cm i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. Następnie każdy z nich spłaszczamy, a na środku tak powstałego placuszka kładziemy połówkę śliwki.
Owoc oprószamy cukrem, zlepiamy brzegi ciasta i formujemy kulkę. Gotowe knedle odkładamy na deskę pokrytą cieniutką warstwą mąki. W garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody.
Gotujemy nasze kulki ze śliwką przez około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po tym czasie wyjmujemy je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy ze słodką śmietaną i cynamonem lub kardamonem.
Sprawdźcie inne nasze przepisy na knedle. Szczególnie polecamy te grzybowe z kurkami oraz jarskie z twarogiem z przepisu Karola Okrasy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/grafvision
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron