Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewające, sycące leczo z dodatkiem ziemniaków
canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Rozgrzewające, sycące leczo z dodatkiem ziemniaków

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Leczo często wybierane jest na obiad z uwagi na łatwość przygotowania, wspaniały smak i rozgrzewające właściwości. Aby potrawka stała się jeszcze bardziej sycąca, warto dodać do niej kilka ziemniaków. Bulwy dzięki dużej ilości skrobi wypełniają żołądek na tyle dobrze, że nie ma potrzeby podawania do leczo żadnego pieczywa.

Leczo pojawia się na naszych stołach wyjątkowo często, ponieważ Polacy uwielbiają intensywny smak duszonych warzyw i podsmażonej wędzonej kiełbasy. Okazuje się, że istnieje banalnie prosty sposób na poprawienie właściwości sycących tej potrawy. Wystarczy wrzucić do garnka z leczo kilka ziemniaków, a żadne pieczywo nie będzie już dłużej potrzebne.

Poza lepszym wypełnieniem żołądka leczo nabiera również gęstszej konsystencji. Skrobia, która wypłukuje się z kartofli podczas gotowania, zagęszcza sos, co zwiększa przyjemność podczas jedzenia. Jeśli masz w domu żeliwny garnek, możesz wstawić go do piekarnika, gdzie leczo powoli dojdzie bez konieczności ciągłego doglądania.

Przepis na leczo z ziemniakami

Składniki:

  • 5 papryk

  • 400 g kiełbasy

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 ziemniaków

  • 2 puszki siekanych pomidorów

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka cukru

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • świeże oregano

Zacznij od posiekania cebuli na drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie pokrój kiełbasę w plasterki i również wrzuć ją do garnka.

Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dorzuć ją do duszących się składników. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu. Całość zalej siekanymi pomidorami oraz koncentratem pomidorowym.

Dopraw leczo wszystkimi przyprawami, zamknij pokrywę i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz potrawkę przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.

Leczo

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy