Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewający, przepyszny rosół z dodatkiem anyżu na chłodne dni
canva/valentynsemenov

Rozgrzewający, przepyszny rosół z dodatkiem anyżu na chłodne dni

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół jadany jest przez okrągły rok niezależnie od pory czy pogody. Aby lepiej dostosować go do zimowych chłodów, kiedy większość z nas chce raczyć się rozgrzewającymi daniami, warto dodać do niego odrobinę anyżu i goździków. Korzenne przyprawy nadadzą mu wyjątkowego aromatu. Dodatkowo pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Rosół z dodatkiem anyżu rewelacyjnie smakuje i rozgrzewa nawet najbardziej zmarznięte osoby. Ciężko o lepsze zakończenie dnia niż miska parującego esencjonalnego wywaru wypitego pod grubym kocem. Duża ilość sosu sojowego zapewni mnóstwo smaku, a także da bulionowi ciemno-brązowej barwy.

Pamiętaj, żeby jak najdłużej gotować taki rosół. Ogień powinien mieć niewielką moc, aby zupa jedynie delikatnie pyrkała - wtedy zarówno smak, konsystencja, jak i przejrzystość będą na najwyższym poziomie.

Przepis na rosół z dodatkiem anyżu

Składniki:

  • 1 kg wołowiny

  • 3 nogi z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • pół selera

  • 1 por

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 goździki

  • 4 gwiazdki anyżu

  • 150 ml sosu sojowego

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i nadmiaru tłuszczu. Wrzuć je do garnka z grubym dnem i zalej zimną wodą, aż całkowicie zostanie przykryte. Postaw je na gazie i obgotuj przez 20 minut. Zlej wodę, wyczyść mięso i ponownie zalej je czystą wodą.

Do mięsa wrzuć obrane i umyte warzywa pokrojone w mniejsze kawałki. Zacznij gotować wodę i zbieraj ewentualne pozostałości szumowin przez najbliższe 15-30 minut. Po tym czasie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz anyż.

Po około godzinie gotowania dolej sos sojowy, przykryj garnek pokrywką i zostaw do gotowania na około 4-5 godzin. Podawaj z odrobiną chilli, świeżo siekanej zielonej cebulki oraz natki pietruszki. Dobrze pasuje do takiego rosołu chiński makaron. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia przepis na rosół na mrozy z cytryną i cynamonem.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/iko636, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tygielwarminski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy