Rozgrzewający, przepyszny rosół z dodatkiem anyżu na chłodne dni
Rosół jadany jest przez okrągły rok niezależnie od pory czy pogody. Aby lepiej dostosować go do zimowych chłodów, kiedy większość z nas chce raczyć się rozgrzewającymi daniami, warto dodać do niego odrobinę anyżu i goździków. Korzenne przyprawy nadadzą mu wyjątkowego aromatu. Dodatkowo pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Rosół z dodatkiem anyżu rewelacyjnie smakuje i rozgrzewa nawet najbardziej zmarznięte osoby. Ciężko o lepsze zakończenie dnia niż miska parującego esencjonalnego wywaru wypitego pod grubym kocem. Duża ilość sosu sojowego zapewni mnóstwo smaku, a także da bulionowi ciemno-brązowej barwy.
Pamiętaj, żeby jak najdłużej gotować taki rosół. Ogień powinien mieć niewielką moc, aby zupa jedynie delikatnie pyrkała - wtedy zarówno smak, konsystencja, jak i przejrzystość będą na najwyższym poziomie.
Przepis na rosół z dodatkiem anyżu
Składniki:
-
1 kg wołowiny
-
3 nogi z kurczaka
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
pół selera
-
1 por
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
4 goździki
-
4 gwiazdki anyżu
-
150 ml sosu sojowego
Zacznij od oczyszczenia mięsa z żyłek i nadmiaru tłuszczu. Wrzuć je do garnka z grubym dnem i zalej zimną wodą, aż całkowicie zostanie przykryte. Postaw je na gazie i obgotuj przez 20 minut. Zlej wodę, wyczyść mięso i ponownie zalej je czystą wodą.
Do mięsa wrzuć obrane i umyte warzywa pokrojone w mniejsze kawałki. Zacznij gotować wodę i zbieraj ewentualne pozostałości szumowin przez najbliższe 15-30 minut. Po tym czasie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz anyż.
Po około godzinie gotowania dolej sos sojowy, przykryj garnek pokrywką i zostaw do gotowania na około 4-5 godzin. Podawaj z odrobiną chilli, świeżo siekanej zielonej cebulki oraz natki pietruszki. Dobrze pasuje do takiego rosołu chiński makaron. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia przepis na rosół na mrozy z cytryną i cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/iko636, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: tygielwarminski