Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewający rosół z gęsi według Magdy Gessler
TRICOLORS/East News; canva/scrisman

Rozgrzewający rosół z gęsi według Magdy Gessler

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

W każdym domu rosół przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z rodzinnymi przepisami, które nierzadko przechodzą z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler do swojego bulionu wykorzystuje gęsinę, która wprowadza silny mięsny smak i dużo tłuszczu. Możesz jeszcze bardziej wzmocnić rozgrzewające właściwości wywaru, wrzucając do niego nieco świeżego imbiru.

Rosół z gęsi jest nieporównywalnie bardziej esencjonalny od zupy gotowanej na zwykłym kurczaku. Mięso z gęsi zawiera liczne pokłady tłuszczu, a ten, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Jeśli jednak jest go dla ciebie zbyt wiele, poczekaj, aż płyn ostygnie i ściągnij z wierzchu zestalony tłuszcz.

Najlepsze kawałki mięsa, jak udka czy piersi, pozostaw do pieczenia i smażenia na inne potrawy. Do rosołu wykorzystaj podroby, szyje, skrzydełka i resztki, które pozostały po czyszczeniu i luzowaniu ptaka - czyli usuwaniu kości i chrząstek przed główną obróbką.

Przepis na rosół z gęsi Magdy Gessler

Składniki:

  • pozostałości po luzowaniu gęsi, skrzydełka, podroby i szyja

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • ćwiartka selera

  • 2 cebule

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2 cm kawałek imbiru

  • pieprz

  • sól

  • 3 gałązki świeżego lubczyku

Oporządzone mięso i inne części gęsi włóż do wysokiego garnka i zalej czystą wodą. Postaw go na gazie i zagotuj wodę. Po 15 minutach wymień ją na świeżą, mięso umyj i ponownie umieść w naczyniu. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni.

Jedną cebulę opal nad palnikiem gazowym lub w piekarniku. Do wody dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posiekany i obrany imbir sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotuj mięso z przyprawami przez godzinę, aby wyciągnąć z nich pełnię smaku.

Po tym czasie umieść w wywarze obrane i umyte warzywa z włoszczyzny pokrojone na mniejsze kawałki, umyte gałązki lubczyku (polecamy związać je sznurkiem rzeźnickim, by łatwo je wyciągnąć) i obie cebule. Gotuj zupę kolejną godzinę, odcedź ją i podawaj ze swoim ulubionym makaronem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy