Rozgrzewający rosół z gęsi według Magdy Gessler
W każdym domu rosół przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z rodzinnymi przepisami, które nierzadko przechodzą z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler do swojego bulionu wykorzystuje gęsinę, która wprowadza silny mięsny smak i dużo tłuszczu. Możesz jeszcze bardziej wzmocnić rozgrzewające właściwości wywaru, wrzucając do niego nieco świeżego imbiru.
Rosół z gęsi jest nieporównywalnie bardziej esencjonalny od zupy gotowanej na zwykłym kurczaku. Mięso z gęsi zawiera liczne pokłady tłuszczu, a ten, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Jeśli jednak jest go dla ciebie zbyt wiele, poczekaj, aż płyn ostygnie i ściągnij z wierzchu zestalony tłuszcz.
Najlepsze kawałki mięsa, jak udka czy piersi, pozostaw do pieczenia i smażenia na inne potrawy. Do rosołu wykorzystaj podroby, szyje, skrzydełka i resztki, które pozostały po czyszczeniu i luzowaniu ptaka - czyli usuwaniu kości i chrząstek przed główną obróbką.
Przepis na rosół z gęsi Magdy Gessler
Składniki:
-
pozostałości po luzowaniu gęsi, skrzydełka, podroby i szyja
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
1 por
-
ćwiartka selera
-
2 cebule
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
4 liście laurowe
-
2 cm kawałek imbiru
-
pieprz
-
sól
-
3 gałązki świeżego lubczyku
Oporządzone mięso i inne części gęsi włóż do wysokiego garnka i zalej czystą wodą. Postaw go na gazie i zagotuj wodę. Po 15 minutach wymień ją na świeżą, mięso umyj i ponownie umieść w naczyniu. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni.
Jedną cebulę opal nad palnikiem gazowym lub w piekarniku. Do wody dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posiekany i obrany imbir sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotuj mięso z przyprawami przez godzinę, aby wyciągnąć z nich pełnię smaku.
Po tym czasie umieść w wywarze obrane i umyte warzywa z włoszczyzny pokrojone na mniejsze kawałki, umyte gałązki lubczyku (polecamy związać je sznurkiem rzeźnickim, by łatwo je wyciągnąć) i obie cebule. Gotuj zupę kolejną godzinę, odcedź ją i podawaj ze swoim ulubionym makaronem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl