Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewam patelnię i w mig smażę pyszne placki. Sprawdzają się świetnie na ciepłą kolację
Materiał YouTube z kanału Smaki Katriny

Rozgrzewam patelnię i w mig smażę pyszne placki. Sprawdzają się świetnie na ciepłą kolację

4 października 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz sposobu na pyszną i szybką kolację? Koniecznie wypróbuj te smażone placki. Moja cała rodzina wprost się nimi zajada. Wystarczy podać do nich szklankę mleka i doskonały posiłek gotowy.

Te placki na kefirze to hit w moim domu

Pyszne placki a kefirze sprawdzą się na wiele okazji Można zacząć nimi dzień lub go na nich zakończyć. Zrobisz z nich smaczny poczęstunek dla niespodziewanych gości. Wypróbuj je raz, a nie pożałujesz.

Placki na kefirze noszą bardzo oryginalną nazwę. Nazywa się je gnieciuchami. Niezależnie jednak od tego, jak kto je określa, smakują po prostu obłędnie. Przekona się o tym każdy, kto ich skosztuje.

smażenie gnieciuchów.jpg
Materiał YouTube z kanału Smaki Katriny
Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazji

Przepis na wyśmienite placki na kefirze

Składniki:

  • 1 duży kubek kefiru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 600 g mąki tortowej
  • olej do smażenia

Obłędne placki na kefirze krok po kroku

Do dużej miski wlej kubek kefiru . Dodaj do niego mleko, sodę, cukier i sól. Składniki na placki na kefirze wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej .

Do miski stopniowo dosypuj do nich mąkę. Wszystko razem mieszaj do uzyskania gęstego ciasta . Powinno być ono lepkie i nie lejące się. W razie potrzeby dołóż do niego jeszcze trochę mąki .

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków na kefirze . Na gorący tłuszcz wykładaj porcje ciasta, formując z nich dość duży placek . Smaż na złoto z obu stron, a następnie zdejmuj z patelni i podawaj . Placki idealnie komponują się ze szklanką mleka. Kefir warto na stałe włączyć do swojej diety . Ta mikstura z jego użyciem przyniesie ulgę w problemach trawiennych .

gotowe gnieciuchy.jpg
Materiał YouTube z kanału Smaki Katriny
Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy