Smakosze.pl

Facebook/Dr Bartek Kulczyński, Canva/Fascinadora

Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty

13 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Maślanka, a może kefir? O jednych z tych napojów Polacy trochę zapomnieli. Okazuje się, że powinniśmy częściej sięgać po maślankę. Dlaczego? To wyjaśnia dr Bartek Kulczyński, który jest dietetykiem i doktorem w dziedzinie technologii żywności i żywienia. 

Maślanka, czyli pij ją na zdrowie

Fermentowane produkty mleczne są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Należy do nich jogurt naturalny i kefir. Po te produkty sięgamy dość często. Jednak powinniśmy też pamiętać o piciu maślanki. 

Maślanka powstaje na bazie mleka, posiada cenne bakterie i kwasy organiczne. Ma łagodny i nieco kwaskowaty smak. Podczas jej produkcji wykorzystuje się inne bakterie niż w produkcji kefiru. Warto podkreślić, że maślanka jest produktem dość niskokalorycznym. Jedna szklanka dostarczy nam 110 kalorii. 

maślanka
Canva/alpaksoy
karpatka

Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków

CZYTAJ DALEJ

Maślanka to wartościowe białko

Maślanka jest dobrym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Jedna szklanka zawiera aż 8,5 g tego składnika. Dostarcza nam też cennej leucyny, która buduje masę mięśniową. Szklanka tego napoju pokrywa zapotrzebowanie na ten aminokwas w 25%. 

Maślankę powinny pić szczególnie osoby starsze, których masa mięśniowa nie jest już taka jak dawniej. Leucyna pozwoli wzmocnić ten obszar i wzmacnia kondycję seniorów. Maślanka jest świetnym źródłem potasu i dostarcza nam go więcej nawet niż banany. Warto zauważyć, że maślanka zawiera też sporo wapnia, który utrzymuje zdrowe kości i zęby, zapobiega krzepnięcie krwi i wpływa korzystnie na pracę mięśni. 

Maślanka, czyli wartościowy i pyszny napój

Maślanka pełna jest też witaminy B12 i szklanka tego napoju pokrywa w 35% nasze zapotrzebowanie na tę witaminę. Jej niedobór zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i osłabia funkcje psychiczne. Ten napój dostarcza nam też witaminę B2, która zapobiega uczucie zmęczenia, wpływa na wzrok i skórę. 

Regularne picie maślanki obniża ciśnienie tętnicze i obniża zły cholesterol. Dodatkowo zapobiega cukrzycy, chorobom serca i depresji. Fermentowane produkty mleczne polecane są osobom, które mają za sobą antybiotykoterapie. Dzięki nim możemy odbudować korzystną mikroflorę jelit. Pisaliśmy o szybkim cieście z dodatkiem maślanki. Podawaliśmy też przepis na naleśniki na maślance.  

maślanka
Canva/Franck-Boston

Źródło: YouTube/@drbartek-krocej

sałatka jarzynowa

Ten błąd rujnuje smak sałatki jarzynowej. Przez niego ląduje w koszu

CZYTAJ DALEJ
naleśniki

Gessler podała przepis na idealne naleśniki. Wlewa do nich nie tylko wodę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >