Polacy zapomnieli o tym napoju, a jest niesamowicie zdrowy. Dietetyk ujawnił zadziwiające fakty
Maślanka, a może kefir? O jednych z tych napojów Polacy trochę zapomnieli. Okazuje się, że powinniśmy częściej sięgać po maślankę. Dlaczego? To wyjaśnia dr Bartek Kulczyński, który jest dietetykiem i doktorem w dziedzinie technologii żywności i żywienia.
Maślanka, czyli pij ją na zdrowie
Fermentowane produkty mleczne są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Należy do nich jogurt naturalny i kefir. Po te produkty sięgamy dość często. Jednak powinniśmy też pamiętać o piciu maślanki.
Maślanka powstaje na bazie mleka, posiada cenne bakterie i kwasy organiczne. Ma łagodny i nieco kwaskowaty smak. Podczas jej produkcji wykorzystuje się inne bakterie niż w produkcji kefiru. Warto podkreślić, że maślanka jest produktem dość niskokalorycznym. Jedna szklanka dostarczy nam 110 kalorii.
Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca PolakówMaślanka to wartościowe białko
Maślanka jest dobrym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Jedna szklanka zawiera aż 8,5 g tego składnika. Dostarcza nam też cennej leucyny, która buduje masę mięśniową. Szklanka tego napoju pokrywa zapotrzebowanie na ten aminokwas w 25%.
Maślankę powinny pić szczególnie osoby starsze, których masa mięśniowa nie jest już taka jak dawniej. Leucyna pozwoli wzmocnić ten obszar i wzmacnia kondycję seniorów. Maślanka jest świetnym źródłem potasu i dostarcza nam go więcej nawet niż banany. Warto zauważyć, że maślanka zawiera też sporo wapnia, który utrzymuje zdrowe kości i zęby, zapobiega krzepnięcie krwi i wpływa korzystnie na pracę mięśni.
Maślanka, czyli wartościowy i pyszny napój
Maślanka pełna jest też witaminy B12 i szklanka tego napoju pokrywa w 35% nasze zapotrzebowanie na tę witaminę. Jej niedobór zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe i osłabia funkcje psychiczne. Ten napój dostarcza nam też witaminę B2, która zapobiega uczucie zmęczenia, wpływa na wzrok i skórę.
Regularne picie maślanki obniża ciśnienie tętnicze i obniża zły cholesterol. Dodatkowo zapobiega cukrzycy, chorobom serca i depresji. Fermentowane produkty mleczne polecane są osobom, które mają za sobą antybiotykoterapie. Dzięki nim możemy odbudować korzystną mikroflorę jelit. Pisaliśmy o szybkim cieście z dodatkiem maślanki. Podawaliśmy też przepis na naleśniki na maślance.
Źródło: YouTube/@drbartek-krocej