Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazji
Macie ulubiony przysmak z dzieciństwa? Moim są ciastka w kształcie grzybów spod ręki mojej mamy. Mimo imponującego wyglądu są banalnie proste w przygotowaniu. Do tego wszystkiego smakują obłędnie pysznie.
Ciastka grzyby to hit z dawnych lat
W czasach mojego dzieciństwa trudno było o wymyślne frykasy w sklepach. Braki na półkach dorośli nadrabiali niezwykłą kreatywnością. W moim domu ciastka grzyby obecne były, od kiedy pamiętam.
Ciasteczka w kształcie grzybów zachwycają wyglądem. Są jednak bardzo proste do przygotowania. Wystarczy kruche ciasto, krem i polewa z czekolady. Kiedy raz ich spróbujesz, będziesz wracać do tego przepisu ciągle.
Moja ciocia ma tajny przepis na jesienne kopytka. Wyjątkowy wygląd i smak zawdzięczają jednemu dodatkowiPrzepis na bajeczne ciastka w kształcie grzybów
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 żółtka
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła (200 g)
- cukier puder wedle uznania
Pozostałe składniki:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- ⅓ tabliczki czekolady mlecznej
- metalowe foremki do babeczek
Jak zrobić słodkie grzyby na deser?
Przygotowanie ciasteczek grzybów zacznij od zrobienia kruchego ciasta. Do mąki dodaj szklankę cukru pudru. Dosyp też sól oraz proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera.
Do bazy na ciasteczka grzyby dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Następnie dodaj także 4 żółtka jaj. Wyrabiaj dalej ręcznie, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto owiń w folię i odłóż na 1 godzinę do schłodzenia w zamrażarce.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i podziel je na pół. Jedną z części jeszcze raz przekrój na dwie połowy. Weź największą porcję i rozwałkuj ją. Powycinaj z niej okręgi za pomocą szklanki, której średnica jest odrobinę większa, niż średnica metalowych foremek. Porcjami ciasta obklej zewnętrzną część foremek.
Weź drugą porcję ciasta i ją także rozwałkuj. Wybierz nieco mniejszą szklankę i powycinaj z jej pomocą kolejne kółeczka. Na ich środku wytnij mniejsze dziurki, w które wchodzić będą nóżki grzybów.
Weź ostatnią porcję ciasta i ulep z niej nóżki. Całość ułóż na blasze i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu ciasteczka grzyby piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy według przepisu na opakowaniu. Dodaj do niego cukier do smaku. Kiedy gotowy budyń ostygnie, wymieszaj go stopniowo z ubitym na puszysto miękkim masłem. Krem porozkładaj w upieczonych babeczkach i przykryj każdą z nich okrągłym ciasteczkiem z dziurką, delikatnie dociskając.
Ciastka odłóż do schłodzenia, a w międzyczasie rozpuść deserową i mleczną czekoladę (kilka kostek deserowej czekolady pozostaw do dekoracji). Upieczone i ostygnięte nóżki obtocz w mlecznej czekoladzie, a następnie ozdób startą ciemną czekoladą. Pozostałą czekoladą posmaruj schłodzone kapelusze, i na koniec złóż słodkie grzyby w całość. Ciasteczka gotowe są do podania. Pamiętaj, by unikać tych błędów przy suszeniu grzybów. Te ciasteczka orzeszki kiedyś gościły w każdym domu.