Smakosze.pl

YouTube/@WebspoonPL

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

3 Października 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Orzechy włoskie są lubianym dodatkiem do ciast i deserów. Można też dodać je do sosów i sałatek. Jednak jak szybko obrać orzechy włoskie? Jest na to sprawdzony sposób. Skorzystajcie z niego i cieszcie się smakiem pysznych orzechów włoskich.

Orzechy włoskie, czyli porcja smaku i zdrowia

Orzechy włoskie są cenione za wyjątkowy smak i zastosowanie w kuchni. Możemy dodawać je do musli, robić z nich panierki, czy nalewki. Trudno wyobrazić sobie czekoladki i ciasta bez orzechów włoskich. Często mamy je w domu i wykorzystujemy w kuchni.

Orzechy włoskie są też prawdziwą bombą witaminową. Ich jedzenie wspomaga pracę mózgu, zapobiega chorobom serca i dobroczynnie wpływa na naszą skórę. Dzięki nim zapobiegniemy też cukrzycy i otyłości. Jednak zanim trafią one do rozmaitych potraw, należy je obrać. Jak zatem szybko obrać orzechy włoskie? Polecam pewną przydatną sztuczkę.

orzechy włoskie
Canva/robert6666
ciasto z mandarynkami

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę

CZYTAJ DALEJ

Jak szybko obrać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie ukryte są w szczelnie zamkniętych skorupkach. Nie tak łatwo je otworzyć. Żeby dostać się do środka orzecha włoskiego, zwykle używamy noża. Wkładamy go w szczelinę między skorupkami. Ze skutecznością bywa różnie i czasem musimy tu użyć więcej siły. 

Orzechy włoskie otwieramy też za pomocą dziadka do orzechów. Macie go w swojej kuchni? Ja czasem korzystałam z tego sprzętu, jednak odkąd poznałam pewną sztuczkę kuchenną, już nie sięgam po dziadka do orzechów. Robię z orzechami coś innego i polecam ten sposób na obieranie. 

Obierz orzechy, czyli użyj wrzątku

Podczas obieranie orzechów włoskich przydaje się wrzątek. Najpierw płuczemy orzechy w sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy je do naczynia z wrzątkiem. Gotujemy przez 5 minut, a następnie odcedzamy. Dzięki tej sztuczce bardzo łatwo obierzemy orzechy.

Nie będziemy musieli użyć tu dużo siły. Obranie orzechów włoskich pójdzie nam nadzwyczaj sprawnie i bez kłopotu. Dzięki tej prostej i przydatnej sztuczce szybko obierzemy orzechy. Skorzystajcie z wrzątku i ułatwcie sobie życie w kuchni. Ja z tego patentu zawsze korzystam. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto wstawić orzechy do piekarnika . Radziliśmy, co zrobić z zielonych orzechów włoskich. 

orzechy włoskie
Canva/Langan
pierś z kurczaka

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej

CZYTAJ DALEJ
Karkówka marynowana Strzelczyka

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >