Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.10.2023 16:08

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

obieranie orzechów
YouTube/@WebspoonPL

Orzechy włoskie są lubianym dodatkiem do ciast i deserów. Można też dodać je do sosów i sałatek. Jednak jak szybko obrać orzechy włoskie? Jest na to sprawdzony sposób. Skorzystajcie z niego i cieszcie się smakiem pysznych orzechów włoskich.

Orzechy włoskie, czyli porcja smaku i zdrowia

Orzechy włoskie są cenione za wyjątkowy smak i zastosowanie w kuchni. Możemy dodawać je do musli, robić z nich panierki, czy nalewki. Trudno wyobrazić sobie czekoladki i ciasta bez orzechów włoskich. Często mamy je w domu i wykorzystujemy w kuchni.

Orzechy włoskie są też prawdziwą bombą witaminową. Ich jedzenie wspomaga pracę mózgu, zapobiega chorobom serca i dobroczynnie wpływa na naszą skórę. Dzięki nim zapobiegniemy też cukrzycy i otyłości. Jednak zanim trafią one do rozmaitych potraw, należy je obrać. Jak zatem szybko obrać orzechy włoskie? Polecam pewną przydatną sztuczkę.

orzechy włoskie
Canva/robert6666
Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę

Jak szybko obrać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie ukryte są w szczelnie zamkniętych skorupkach. Nie tak łatwo je otworzyć. Żeby dostać się do środka orzecha włoskiego, zwykle używamy noża. Wkładamy go w szczelinę między skorupkami. Ze skutecznością bywa różnie i czasem musimy tu użyć więcej siły. 

Orzechy włoskie otwieramy też za pomocą dziadka do orzechów. Macie go w swojej kuchni? Ja czasem korzystałam z tego sprzętu, jednak odkąd poznałam pewną sztuczkę kuchenną, już nie sięgam po dziadka do orzechów. Robię z orzechami coś innego i polecam ten sposób na obieranie. 

Obierz orzechy, czyli użyj wrzątku

Podczas obieranie orzechów włoskich przydaje się wrzątek. Najpierw płuczemy orzechy w sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy je do naczynia z wrzątkiem. Gotujemy przez 5 minut, a następnie odcedzamy. Dzięki tej sztuczce bardzo łatwo obierzemy orzechy.

Nie będziemy musieli użyć tu dużo siły. Obranie orzechów włoskich pójdzie nam nadzwyczaj sprawnie i bez kłopotu. Dzięki tej prostej i przydatnej sztuczce szybko obierzemy orzechy. Skorzystajcie z wrzątku i ułatwcie sobie życie w kuchni. Ja z tego patentu zawsze korzystam. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto wstawić orzechy do piekarnika. Radziliśmy, co zrobić z zielonych orzechów włoskich. 

orzechy włoskie
Canva/Langan