Smakosze.pl Przepisy Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser
canva/aesace

Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser

20 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, przygotujcie ciasto bez pieczenia. Jego podstawą są herbatniki i serek mascarpone, które przekłada się warstwowo. W ten sposób powstaje rozkoszny deser. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest niezwykle smaczny.

Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie do przygotowania. Wielką ich zaletą jest też fakt, że nie mogą się nie udać. Ponieważ się ich nie piecze, nigdy nie mają zakalca. Ich smak zależy natomiast od użytych składników i naszej pomysłowości.

Dziś proponujemy wam ciasto, które przygotujemy z herbatników przekładanych kremem z mascarpone. Całość jest niezwykle smaczna i wprost rozpływa się w ustach. Ten łakoć z pewnością osłodzi wam ponury dzień.

Przepis na ciasto bez pieczenia z mascarpone

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 500 g serka mascarpone

  • 1 łyżka ciemnego kakao

  • 1 łyżka aromatycznego alkoholu, np. brandy

  • 200 g kakaowych herbatników

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych

  • 50 g spłatkowanych migdałów

Przygotowanie ciasta bez pieczenia

Połowę schłodzonej kremówki ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Połącz z połową serka mascarpone.

Pozostałą kremówkę ubij z resztą cukru pudru. Połącz z kakao, alkoholem i pozostałym serkiem mascarpone. Dno formy wyłóż kakaowymi herbatnikami, przykryj połową kremu kakaowego i znów herbatnikami kakaowymi.

Wyłóż połowę jasnego kremu i przykryj herbatnikami pełnoziarnistymi. Wyłóż pozostały krem kakaowy, herbatniki pełnoziarniste i pozostały jasny krem.

Wierzch ciasta posyp pokruszonymi, kakaowymi herbatnikami wymieszanymi z posiekanymi migdałami. Ciasto przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka:

Herbatniki z migdałami możesz lekko rozdrobnić przy użyciu blendera lub moździerza. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na bananowe ciasto bez pieczenia , a także na ciasto bez pieczenia Milky Way .

krem mascarpone
krem mascarpone

Źródło zdjęcia: canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy