Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Mamy dla was idealny dodatek do obiadu. Jest nim przepyszna surówka z ogórka i awokado. Robi się ją szybko i prosto, bo warzywa wystarczy posiekać i wymieszać z sosem. Jesteśmy przekonani, że proponowane, niebanalne połączenie składników zachwyci was smakiem.
Surówkę podaje się do obiadu, ale można ją też zjeść na przekąskę. Jest niskokaloryczna, bo składa się z warzyw, ale też bardzo odżywcza, ponieważ dostarcza witamin, soli mineralnych i innych, cennych składników. Dlatego zawsze pamiętajcie o surówce do obiadu.
Naszą propozycją na dziś jest surówka z ogórka i awokado. To połączenie nie jest zbyt popularne, ale zapewniamy was, że niezwykle smaczne. Aksamitne awokado doskonale bowiem dopełnia smak orzeźwiającego ogórka. W połączeniu z sosem zielona surówka smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.
Surówka z ogórka i awokado
Składniki:
4 większe ogórki gruntowe lub 3 ogórki sałatkowe
1 awokado
kilka liści sałaty lodowej
kilka liści sałaty karbowanej lub rukoli
szczypiorek
koperek
1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z ogórka i awokado
Ogórki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w półplasterki. Jeśli mają grubszą skórkę, możesz je obrać.
Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do ogórka. Dorzuć też opłukaną i osuszoną sałatę. Większe liście porwij na kawałki.
Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, dodaj do surówki. Oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Kefir połącz z majonezem. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu, wymieszaj. Sosem polej surówkę, wymieszaj, od razu podawaj.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z młodej kapusty, a także na surówkę z cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć idealne frytki? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 sztuczce
Cukinia w słoikach na zimę bez octu i cukru. Lepsza nawet od ogórków
Źródło: beszamel.se