Smakosze.pl Przepisy Rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane
canva/Mykola Lunov

Rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane

30 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia, mamy pomysł na to, jak smacznie je wykorzystać. Przygotuj z nich miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane. Gdy podasz je z sosem i surówką, bezmięsny obiad masz już gotowy.

Każdemu zdarza się przesadzić z ilością obranych ziemniaków. Nieraz się zagapimy, nieraz apetyty domowników są mniejsze niż przewidywaliśmy. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, potraktuj to je jako ułatwienie w przygotowaniu kolejnego obiadu. Zamień te ziemniaki w nowe, pyszne danie.

Oczywiście placki ziemniaczane możesz też przygotować, nawet jeśli nie masz gotowanych ziemniaków. Tyle że musisz doliczyć czas potrzebny na ich ugotowanie, a potem wystudzenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane

Składniki:

  • ok. 75 dag ugotowanych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 cebulka

  • natka pietruszki

  • koperek

  • curry

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodaj do nich jajko, mąkę i startą cebulę.

Połącz z drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Dopraw do smaku curry, solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy kładź na patelnię z rozgrzanym olejem placki, lekko je spłaszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Z masy ziemniaczanej możesz też uformować kotlety (jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj do niej więcej mąki), panierować je w tartej bułce i usmażyć na oleju. Smacznego!

Jeśli szukasz innych przepisów na dania z ziemniaków zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu na przykład przepis na kopytka , a także ekspresową zapiekankę z ziemniaków .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron, blix

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy