Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką
Patisony to mało popularne, choć wyjątkowo smaczne warzywo. Marynowane w zalewie stanowią smaczny dodatek do obiadu lub sałatek. Podpowiadamy jak je przyrządzić.
Owoce patisona są lekkostrawne i charakteryzują się delikatnym smakiem. Doskonale sprawdzają się w gulaszach oraz jako zamiennik ogórka kiszonego. Młode patisony będą wyśmienite w surówkach. Marynowanie z dodatkiem papryki podkreśli ich wyjątkowy smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na patisony marynowane z kolorową papryką
Składniki:
-
1 kg małych patisonów
-
1 papryka 1 gałązka kopru z nasionami
-
4 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna pieprzu czarnego
-
4 kulki ziela angielskiego
-
1 łyżeczka gorczycy
Składniki na zalewę:
-
2 szklanki wody
-
1/2 szklanki octu
-
1 i 1/2 łyżeczki soli
-
1 i 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Paprykę oparzamy wrzącą wodą, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Patisony dokładnie myjemy i osuszamy. Na dno każdego słoika wkładamy kawałki gałązki kopru, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, gorczycę i ziele angielskie. Wsypujemy patisony i paprykę.
Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i sól, a następnie zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z patisonami , szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy .
Jeśli zainteresował was temat nietypowych składników , sprawdź koniecznie nasz artykuł o owocach dereniu . Być może spodoba się wam także ten przepis pyszną na zupę z pasternaku .
Źródło zdjęcia: canva/patnowa
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujwstylueko