Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa z pasternaku – pyszny krem z białych warzyw
Leśnikowska Dominika
Leśnikowska Dominika 25.03.2022 22:45

Zupa z pasternaku – pyszny krem z białych warzyw

Zupa z pasternaku – pyszny krem z białych warzyw
pixabay.com

1.      Zupa z pasternaku – opis potrawy oraz właściwości tego zapomnianego warzywa.

2.      Jakich składników potrzeba do zrobienia smacznej zupy?

3.      Sposób przygotowania kro po kroku zupy z pasternaku.

4.      Z czym jeść zupę z pasternaku?

Zupa z pasternaku – opis potrawy oraz właściwości tego zapomnianego warzywa.

Pasternak zwyczajny należy do rodziny selerowatych i łudząco przypomina pietruszkę. Pasternak ma w sobie dużo witamin i składników odżywczych, więc warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Najlepiej uprawiać go samemu, ponieważ nie jest to popularne w sklepach warzywo. W swoim składzie zawiera związki chemiczne zwane kumarynami, które pozytywnie działają na układ trawienny człowieka. Oprócz tego jedząc to warzywo możemy dostarczyć do swojego organizmu sporą ilość witaminy C i witamin z grupy B oraz potasu i kwasu foliowego.

Zupa z pasternaku to świetna opcja na szybki obiad, pod warunkiem jeśli masz gotowy bulion.

Zupa zawiera białe warzywa, takie jak ziemniaki, por czy seler, a z serowymi grzankami smakuje wybornie.

W następnym podrozdziale znajduje się lista zakupów, a po niej sposób przygotowania zupy kremu.

Jakich składników potrzeba do zrobienia smacznej zupy?

Do zrobienia pysznej zupy z pasternaku w porcji dla 4 osób potrzebujemy:

·        300 g pasternaku

·        1 średniej wielkości por

·        1 mały seler

·        1 duża cebula

·        3 średniej wielkości pietruszki

·        150 g ziemniaków

·        1,5 bulionu

·        Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

·        Świeży szczypiorek

·        4 kromki chleba

·        4 łyżki tartego sera

·        Oliwa do smażenia

·        100 g jogurtu naturalnego.

Znasz już listę produktów wraz z dokładnymi proporcjami, czas na sposób gotowania zupy.

Sposób przygotowania kro po kroku zupy z pasternaku.

Zupa z pasternaku to prosty i niezawodny przepis na szybki obiad. Czas przygotowania nie zajmie ci więcej niż 40 minut.

Poniżej instrukcja krok po kroku:

1.      Zaczynamy od pasternaku. Obierz pasternak i pokrój go w małą kostkę.

2.      Cebulę obierz i także pokrój w kosteczkę.

3.      Do garnka wlej oliwę i podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj pasternak i smaż około 5 minut.

4.      Ziemniaki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do smażącego się pasternaku wraz z pokrojonym porem.

5.      Następnie zalej wszystko bulionem i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

6.      Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

7.      W międzyczasie przygotuj grzanki.

8.      Do piekarnika nagrzanego do 180°C włóż posypane serem kromki chleba i piecz 5 minut.

9.      Kiedy warzywa będą miękkie zdejmij garnek z ognia i zblenduj na krem, dodając jogurt. Dopraw jeszcze zupę jak uznasz, że to konieczne.

10.   Rozlej zupę krem z pasternaka do talerzy, posyp posiekanym szczypiorkiem, a na brzegu talerzy połóż chrupiącą kromkę chleba.

Zupa z pasternaku jest już gotowa! Jest bardzo aromatyczna i zdrowa, a serowe pieczywo dodaje jej smaku.

Z czym jeść zupę z pasternaku?

Chcesz uczynić zupę z pasternaku bardziej rozgrzewającą? Dodaj sporą dawkę ostrej papryki w proszku i odrobinę imbiru. Rozgrzanie gwarantowane! Taka wersja zupy jest doskonała w porze jesiennej.

Dodatek czosnku świetnie sprawdzi się w zupie. Zamiast zwykłego pieczywa z serem, możesz do kremu dodać małe chrupiące kosteczki czosnkowe. 

Zupa z pasternaku świetnie sprawdzi się jako część uroczystego obiadu w rodzinnym gronie, ale również jako pojedyncze danie. Ma wiele właściwości leczniczych i świetnie wpływa na organizm człowieka. Pora zacząć odróżniać pasternak od pietruszki i zapraszać go częściej na rodzinny stół. Zwłaszcza, że w smaku jest pyszny, a jego orzechowa nutka smakowa ucieszy każde podniebienie.

Tagi: