Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?
Znasz dereń? Rośnie w twoim ogrodzie lub gdzieś w pobliżu? Wiesz, jakie ma właściwości i jak wykorzystać w kuchni jego owoce? Podpowiemy ci co możesz przygotować z tych ciemno-czerwonych, niezwykle wartościowych owoców. Będzie zdrowo i smacznie.
Owoce derenia mają niemal bordowy kolor i kształtem przypominają małe śliwki. Zaczynają dojrzewać w lipcu, ale z ich zerwaniem lepiej poczekać. Im bowiem bardziej dojrzałe, tym smaczniejsze. Najlepsze owoce to te miękkie, zebrane pod koniec lata. Charakteryzują się słodkawym, lekko cierpkim smakiem. Owoce derenia warto jednak przed przetworzeniem przemrozić lub zebrać je dopiero po pierwszych przymrozkach.
Owoce derenia są wysoko cenione ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Zawierają dużo żelaza, dlatego stosuje się je w leczeniu anemii. Ale są też bogate w potas, magnez, fosfor, wapń i cynk. Poza tym obfitują w witaminę C, P i beta-karoten. Duże znaczenie dla zdrowia mają też flawonoidy — barwniki o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?
Owoce derenia po przemrożeniu można jeść na surowo. Jednak zdecydowanie smaczniejsze będą przygotowane z niego przetwory. Charakteryzują się apetyczną barwą i przyjemnym aromatem. Możesz je przeznaczyć na dżem, konfiturę, marmoladę, sok czy syrop.
W medycynie ludowej ceniona jest dereniówka, czyli nalewka z owoców lub liści derenia. Zwiększa odporność organizmu, działa też przeciwgorączkowo, więc dobra jest przy przeziębieniach.
Inne pomysły na dereń
Owoce derenia warto też suszyć. Będą jak znalazł na zimową herbatkę, która wzmocni organizm i poprawi trawienie. Możesz je także żuć dbając tym samym o higienę jamy ustnej, bo zawarte w dereniu składniki działają antyseptycznie.
Jeśli lubisz oliwki, z pewnością polubisz też dereń. Jego owoce w słonej zalewie są doskonałe na przekąskę, do sałatek i mięs. Owoce derenia wykorzystuje się również do produkcji likieru i nadzienia do cukierków.
Źródło zdjęcia: canvaHeikeRau
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadobrarada, medonet, beszamelse