Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu
Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.
Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.
Przepis na rewelacyjne kotlety schabowe pod serową pierzynką
Składniki:
-
4 grube plastry schabu środkowego
-
500 g pieczarek
-
2 średnie cebule
-
2 ząbki czosnku
-
pęczek koperku
-
6 łyżek majonezu
-
4 łyżki pikantnego ketchupu
-
1 szklanka tartego sera żółtego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
Soczyste i delikatne kotlety schabowe krok po kroku
Mięso na kotlety schabowe oczyść z tłuszczu i błon . Każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem . W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy . Uzyskaną mieszanką natrzyj kotlety z obu stron .
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce . Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek drobno pokrój. Wszystkie te składniki wymieszaj starannie z majonezem i ketchupem .
Kotlety schabowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryj je przygotowanym wcześniej farszem i posyp starty serem żółtym . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut . Po upływie tego czasu apetyczne kotlety schabowe gotowe są do podania. Dowiedz się jak smakują delikatne kotlety Pożarskiego . Szwajcarski sposób na kotlety schabowe jest nie do podrobienia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe rogaliki zrobisz z 2 składników. Nigdzie nie kupisz lepszych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama