Smakosze.pl Przepisy Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu
Canva / Ann_Zhuravleva

Rozpływające się w ustach kotlety schabowe pod serową pierzynką. Obiadowy hit w doskonałym wydaniu

6 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina inwencji, aby wyczarować z nich zupełnie nowe danie. Skosztuj koniecznie bajecznych kotletów schabowych pod pierzynką z sera. Cała rodzina straci dla nich głowę.

Przygotowanie tych niebanalnych kotletów schabowych jest bardzo prostą sprawą. Dzięki pieczeniu mięsa w piekarniku zajmie to nawet mniej czasu, niż smażenie. Smakowitą pierzynkę możesz modyfikować według własnego uznania i dodać do niej ulubione składniki. Te kotlety schabowe to po prostu niebo w gębie.

Przepis na rewelacyjne kotlety schabowe pod serową pierzynką

Składniki:

  • 4 grube plastry schabu środkowego

  • 500 g pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • 6 łyżek majonezu

  • 4 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 szklanka tartego sera żółtego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Soczyste i delikatne kotlety schabowe krok po kroku

Mięso na kotlety schabowe oczyść z tłuszczu i błon . Każdy kawałek delikatnie rozbij tłuczkiem . W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy . Uzyskaną mieszanką natrzyj kotlety z obu stron .

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce . Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek drobno pokrój. Wszystkie te składniki wymieszaj starannie z majonezem i ketchupem .

Kotlety schabowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przykryj je przygotowanym wcześniej farszem i posyp starty serem żółtym . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut . Po upływie tego czasu apetyczne kotlety schabowe gotowe są do podania. Dowiedz się jak smakują delikatne kotlety Pożarskiego . Szwajcarski sposób na kotlety schabowe jest nie do podrobienia .

Canva / Изображения пользователя jozzeppe
Canva / Изображения пользователя jozzeppe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy