Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.10.2022 14:12

Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste

Kotlety mielone Pożarskiego. Wychodzą nadzwyczaj soczyste i delikatne
canva/YelenaYemchuk

Znudziły Ci się tradycyjne, ciężkie mielone? Przygotuj na obiad kotlety mielone Pożarskiego z mięsa drobiowego. Są delikatne, jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Kotlety z mięsa z indyka błyskawicznie znikają z talerzy i są mniej kaloryczne niż klasyczne.

Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety Pożarskiego zrobione są z mięsa drobiowego, głównie z indyka, przez co są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych mielonych. Kotlety doprawiamy świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem.

Najlepsze kotlety mielone otrzymamy, kiedy kupimy kawałek mięsa z indyka i zmielimy go samodzielnie w domu. Gotowe, paczkowane mięso mielone nie smakuje już tak dobrze, jak świeży kawałek. Mięso wystarczy zemleć raz, a następnie dokładnie wymieszać z resztą składników.

Do kotletów mielonych podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam warzywa na parze, puree z kalafiora, ziemniaków, czy marchewki, a także surówki. Mizeria, buraki tarte, czy surówka z zasmażanej kapusty do kotletów pasują idealnie. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.

Przepis na soczyste i delikatne kotlety z mięsa drobiowego

Składniki:

  • 50 dag mięsa z indyka bez kości

  • 1 czerstwa kajzerka

  • mleko

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • pęczek natki pietruszki

  • szczypta suszonego tymianku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić kotlety mielone Pożarskiego? Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne

Mięso umyj, oczyść, zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski. Kajzerkę namocz w mleku, cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach, posiekaj natkę pietruszki. Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki, cebulę, szczyptę suszonego tymianku.

Całość dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj do połączenia składników. Następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę i ponownie dobrze wyrób. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju ok. 10 minut na złoty kolor.

Ugotuj też aromatyczną zupę gulaszową z indyka. Pomysł na równie pożywne drugie danie? Soczysta golonka z indyka, sekretem smaku jest wyjątkowa marynata.

Kotlety mielone
canva/NoirChocolate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet