Kotlety mielone Pożarskiego. Żadne inne nie są tak delikatne i soczyste
Znudziły Ci się tradycyjne, ciężkie mielone? Przygotuj na obiad kotlety mielone Pożarskiego z mięsa drobiowego. Są delikatne, jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Kotlety z mięsa z indyka błyskawicznie znikają z talerzy i są mniej kaloryczne niż klasyczne.
Kotlety mielone zwykle przygotowujemy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety Pożarskiego zrobione są z mięsa drobiowego, głównie z indyka, przez co są o wiele delikatniejsze od tradycyjnych mielonych. Kotlety doprawiamy świeżą natką pietruszki i suszonym tymiankiem.
Najlepsze kotlety mielone otrzymamy, kiedy kupimy kawałek mięsa z indyka i zmielimy go samodzielnie w domu. Gotowe, paczkowane mięso mielone nie smakuje już tak dobrze, jak świeży kawałek. Mięso wystarczy zemleć raz, a następnie dokładnie wymieszać z resztą składników.
Do kotletów mielonych podajmy ulubione dodatki. Gorąco polecam warzywa na parze, puree z kalafiora, ziemniaków, czy marchewki, a także surówki. Mizeria, buraki tarte, czy surówka z zasmażanej kapusty do kotletów pasują idealnie. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor.
Przepis na soczyste i delikatne kotlety z mięsa drobiowego
Składniki:
50 dag mięsa z indyka bez kości
1 czerstwa kajzerka
mleko
1 cebula
1 jajko
pęczek natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety mielone Pożarskiego? Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Mięso umyj, oczyść, zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do miski. Kajzerkę namocz w mleku, cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach, posiekaj natkę pietruszki. Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj pęczek posiekanej natki pietruszki, cebulę, szczyptę suszonego tymianku.
Całość dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj do połączenia składników. Następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę i ponownie dobrze wyrób. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju ok. 10 minut na złoty kolor.
Ugotuj też aromatyczną zupę gulaszową z indyka. Pomysł na równie pożywne drugie danie? Soczysta golonka z indyka, sekretem smaku jest wyjątkowa marynata.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Namaczasz groch na grochówkę? Pożywną zupę możesz przygotować o wiele szybciej
Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: onet