Smakosze.pl Przepisy Rozpływające się w ustach racuchy wg. przepisu siostry Anastazji
canva/TheMalni, Getty Images; Screen z filmu na kanale Salve TV na YouTube

Rozpływające się w ustach racuchy wg. przepisu siostry Anastazji

10 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy można podać przy każdej okazji, jednak najlepiej smakują zaraz po obiedzie, jako deser. Siostra Anastazja opracowała recepturę, dzięki której placuszki są puszyste i delikatne. Poniżej zdradzamy jak wykonać je krok po kroku.

Racuchy towarzyszą nam od lat, jednak obecnie wiele osób już ich nie smaży. Jeśli tęsknisz do ich wspaniałego smaku i kojarzysz je z dzieciństwa, spróbuj wersji siostry Anastazji.

Racuchy z jabłkami wymagają jedynie kilku podstawowych składników, robi się je w kilka chwil, a ich smak jest niezastąpiony. Pamiętaj o użyciu kwaśniejszych gatunków jabłek - w taki sposób można bardzo łatwo kontrolować słodycz placków podczas posypywania ich cukrem pudrem.

Przepis na racuchy siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 l mleka

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka soli

  • 800 g mąki pszennej

  • masło klarowane lub olej roślinny

  • 1 kg jabłek

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka połącz z mlekiem, solą, cukrem, mąką oraz sodą oczyszczoną. Wymieszaj masę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je z ciastem.

Jabłka umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce lub pokrój w krążki. Tarte owoce wrzuć do ciasta, z kolei krążki po prostu zanurzaj w cieście.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz i smaż na nim placki. Wersja z tartymi jabłkami musi być nakładana łyżką, krążki po zanurzeniu wystarczy położyć na tłuszczu. Smaż z obu stron, aż uzyskasz złotą skórkę. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane. Ten tekst poświęcony został gołąbkom z przepisu siostry Anastazji.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy