Rozpływające się w ustach racuchy wg. przepisu siostry Anastazji
Racuchy można podać przy każdej okazji, jednak najlepiej smakują zaraz po obiedzie, jako deser. Siostra Anastazja opracowała recepturę, dzięki której placuszki są puszyste i delikatne. Poniżej zdradzamy jak wykonać je krok po kroku.
Racuchy towarzyszą nam od lat, jednak obecnie wiele osób już ich nie smaży. Jeśli tęsknisz do ich wspaniałego smaku i kojarzysz je z dzieciństwa, spróbuj wersji siostry Anastazji.
Racuchy z jabłkami wymagają jedynie kilku podstawowych składników, robi się je w kilka chwil, a ich smak jest niezastąpiony. Pamiętaj o użyciu kwaśniejszych gatunków jabłek - w taki sposób można bardzo łatwo kontrolować słodycz placków podczas posypywania ich cukrem pudrem.
Przepis na racuchy siostry Anastazji
Składniki:
-
1 l mleka
-
4 jajka
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka soli
-
800 g mąki pszennej
-
masło klarowane lub olej roślinny
-
1 kg jabłek
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka połącz z mlekiem, solą, cukrem, mąką oraz sodą oczyszczoną. Wymieszaj masę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję ciasta. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je z ciastem.
Jabłka umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce lub pokrój w krążki. Tarte owoce wrzuć do ciasta, z kolei krążki po prostu zanurzaj w cieście.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na patelni rozgrzej wybrany tłuszcz i smaż na nim placki. Wersja z tartymi jabłkami musi być nakładana łyżką, krążki po zanurzeniu wystarczy położyć na tłuszczu. Smaż z obu stron, aż uzyskasz złotą skórkę. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane. Ten tekst poświęcony został gołąbkom z przepisu siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl