Babcia Wiesia od zawsze dodaje do ryby po grecku 1 składnik. Dzięki niemu danie robi furorę wśród gości
Ryba po grecku z chrzanem jest naprawdę pyszna. Zachwyca wyrazistym smakiem i soczystością. Jesteśmy pewni, że potrawa przygotowana według przepisu babci Wiesi, przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym gościom.
Delikatna, smażona ryba w panierce przełożona pysznymi, duszonymi warzywami w pomidorach jest jednym z uwielbianych, świątecznych przysmaków. Jeśli dodamy do kompozycji jeszcze nieco chrzanu, danie nabierze charakteru. Domownikom z pewnością będzie smakować.
Przepis na wyborną rybę po grecku z chrzanem
Składniki:
-
500 g filetów rybnych
-
3 średniej wielkości marchewki
-
ćwiartka niedużego selera
-
3 małe cebule
-
420 g przecieru pomidorowego
-
2-3 łyżki chrzanu
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
1 małe jajo
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować rybę po grecku z chrzanem? Przepis jest prosty
Filety oczyszczamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju i osuszamy z nadmiaru tłuszczu, układając na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Cebule pozbawiamy łupiny i kroimy w półplasterki. Szklimy je na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Dodajemy oczyszczone i starte na tarce o większych oczkach marchewki i selera. Wlewamy niewielką porcję wody i dusimy pod przykryciem 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze 10 minut.
Na koniec całość doprawiamy chrzanem, solą oraz pieprzem. Warzywami z sosem wypełniamy dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy usmażone filety w panierce. Jeżeli naczynie jest wysokie, tworzymy po dwie warstwy obu składników. Rybę po grecku z chrzanem podajemy na ciepło lub na zimno.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne potrawy wigilijne. Szczególnie polecamy proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne boczniaki a 'la śledź . Spróbujcie także lekkich i sycących pierogów ruskich z tofu zamiast twarogu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama