Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2022 08:33

Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik

Prosty sposób na lekką i soczystą sałatkę jarzynową. Postaw na 1 niby bezużyteczny składnik
canva/Timolina

Sałatka jarzynowa w Święta gości niemal na każdym stole. Gotowane warzywa, ogórki kiszone, jabłko i kilka innych dodatków tworzą prostą mieszankę, którą zjada się z przyjemnością. Jeśli jednak przeszkadza Ci ciężkość majonezu, przed dodaniem do sałatki rozprowadź go zalewą z użytego produktu.

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w mundurkach, dopiero później obierz warzywa. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie pełna smaku. Warzywa gotowane w skórkach są smaczniejsze i wartościowsze, niż obrane.

W sałatce jarzynowej nie może zabraknąć ogórków kiszonych i jabłka, które dodają świeżości i świetnie przełamują smak gotowanych warzyw. Jeśli w tym roku nie robiłaś zimowych zapasów i nie masz domowych kiszonek, wybieraj ogórki z jak najkrótszym składem.

Sałatkę jarzynową połącz z majonezem wymieszanym z dwiema łyżkami zalewy z groszku konserwowego. Dzięki temu sos będzie nieco rzadszy, lżejszy, doda sałatce smaku i soczystości. Zamiast wody z groszku możesz użyć zalewy z kiszonych ogórków - smak sosu będzie wyraźniejszy.

Kultowa sałatka świąteczna z niecodziennym dodatkiem. Zachwyty gwarantowane

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • pół selera korzeniowego

  • 3 ziemniaki

  • pół puszki groszku konserwowego

  • jabłko

  • 5 ogórków kiszonych

  • biała część pora

  • majonez

  • 2 łyżki wody z zalewy po groszku lub ogórkach kiszonych

  • sól, pieprz

Jak zrobić soczystą sałatkę jarzynową? Sekret tkwi w wodzie po groszku konserwowym

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo. Gdy warzywa będą miękkie, wystudź je, obierz, pokrój w drobną kostkę i przełóż do większej miski.

Jajka, ogórki kiszone i jabłko również pokrój w kostkę. Por posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Otwórz puszkę groszku, odlej 2 łyżki zalewy do miseczki. Groszek odsącz i dodaj do sałatki. Wodę po groszku konserwowym wymieszaj dokładnie z majonezem.

Sałatkę jarzynową połącz z przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego. Na świąteczny obiad upiecz kaczkę z jabłkami. Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę- tu poznasz przepis na soczysty schab ze śliwką.

sałatka jarzynowa
canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: