Rzodkiewka na ciepło to moje nowe odkrycie. Wszyscy się dziwią i proszą o więcej
Spróbuj rzodkiewki na ciepło, a już nigdy nie zjesz jej na surowo. Właśnie trwa sezon na to warzywo, więc jest okazja, aby poznać nowe metody podawania rzodkiewki. Zrób ją na ciepło i przekonaj się, jaka jest pyszna. Smak na pewno zachwyci każdego.
Nowy pomysł na rzodkiewkę
Utarło się, że rzodkiewka to dodatek do twarogu, albo sałatki – coć, co jada się na surowo. Niedawno jednak poznałem zupełnie nowe sposoby jej przygotowania. Na jednej z kolacji podano ją na ciepło. Tak podana młoda rzodkiewka jest zaskakująco smakowita i soczysta.
Ten sposób przygotowania opiera się na pieczeniu lub duszeniu warzywa. Brzmi dziwnie i zaskakująco, ale uwierz mi, że kiedy spróbujesz, zachwycisz się od razu. Tak przygotowana rzodkiewka będzie wyśmienitą przekąską lub dodatkiem do dań. Poznaj przepis umieszczony poniżej i wypróbuj go w swoim domu. Ten smak jest wart odkrycia.
Nie tylko rzodkiewka, ale i dodatki
Do przygotowania rzodkiewek nie będziesz potrzebowała wielu składników. Najważniejsza jest oczywiście sama rzodkiewka. Wybierz tę najświeższą i najbardziej soczystą. Będziesz potrzebowała kilku dodatków, na przykład przyprawy, ale nie przesadzaj z ich ilością, bo młoda rzodkiewka sama w sobie smakuje doskonale. Najważniejszą z przypraw jest sól, która podkreśli smak warzywa. Zobacz, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 2 duże pęczki rzodkiewek
- oliwa
- ocet balsamiczny
- masło
- pieprz
- sól
2 przepisy na rzodkiewkę na ciepło
Pierwszy przepis opiera się na pieczeniu rzodkiewki. Zacznij od oczyszczenia i umycia tego warzywa. Następnie przekrój rzodkiewki na pół i przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą i octem balsamicznym. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj rzodkiewki. Po wyjęciu z pieca oprósz grubą solą i – wedle upodobania – pieprzem. Możesz podać je na gorąco lub na zimno
Drugi przepis polega na duszeniu rzodkiewek. Podobnie jak poprzednio, rzodkiewki dokładnie oczyść i umyj. Pokrój je w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojone warzywa. Lekko podsmaż rzodkiewkę, a następnie zmniejsz ogień. Przypraw odrobiną soli i duś pod przykryciem aż zmięknię. Nie potrwa to dłużej niż 15 minut. Możesz rzodkiewkę podawać do obiadu z zasmażką z bułki tartej i masła. Przygotuj je z tych przepisów, a na pewno będą wszystkim smakowały. Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę oraz poznaj, sposób na idealną młodą kapustę .