Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.04.2024 17:05

Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę

młoda kapusta
Fot. Canva/arfo

Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny. 

Najlepszy dodatek do obiadu

Każdy smaczny obiad składa się z głównej potrawy i smakowitych dodatków. Często zdarza się, że są one lepsze niż gwiazda talerza. Tak jest na wiosnę, kiedy mamy wielki wybór młodych warzyw. Ostatnio odkryłem patent na młodą kapustę. To najlepszy dodatek do każdego obiadu. Dzięki tej metodzie zachowasz jej smak.

Nie potrzeba żadnego boczku, cebuli i w dodatku nie musisz jej podsmażać. Nie będzie to więc kapusta zasmażana, jak zwykło się ją nazywać. Koniecznie zrób ją z tego przepisu i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. Wystarczy tylko kilka składników. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. 

Projekt bez nazwy(2).jpg
Fot. Canva.com

 

Żadna jajecznica. Okrasa stawia na egzotyczną szakszukę, nie ma lepszego śniadania

Nie tylko kapusta

Do przygotowania tego pysznego dodatku do obiadu oprócz kapusty, będziesz potrzebowała także składników z listy poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, dzięki czemu młoda kapusta będzie bardzo tania w przygotowaniu. Zobacz, jakie produkty będziesz potrzebować i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • koperek
  • odrobina mąki
  • sól

Przepis na młodą kapustę

Kapustę umyj, a następnie pokrój na mniejsze części. Poszatkuj je w cienkie paski. Przełóż ją do garnka i zalej wodą (uważaj, żeby wody buło naprawdę mało - pół szklanki w zupełności wystarczy). Przykryj i gotuj do miękkości. Po ok. 15 minutach przygotuj zasmażkę – rozpuść na patelni lub w rondelku masło (na wolnym ogniu) i wmieszaj do niego łyżkę lub dwie łyżki mąki. Do kapusty dodaj teraz drobno posiekany koperek i zasmażkę. Pogotuj jeszcze przez minutę-dwie, posól.

Całość dokładnie wymieszaj. Po dwóch minutach idealna młoda kapusta będzie gotowa. Podaj do obiadu, a rodzina będzie zachwycona. 
Sprawdź, co Biedronka przygotowała na weekend  oraz poznaj przepis na deser z truskawek

Projekt bez nazwy(3).jpg
Fot. Canva.com