Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.04.2024 11:49

Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał

makaron
Fot. Canva/Miyuki Satake

Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.

Makaron konjac, czyli zagadkowy produkt

Makaron konjac jest produktem, o którym słyszało niewiele osób. Jego głównym składnikiem jest roślina konjac, która należy do rodziny storczykowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej, Chin i Japonii. Uprawiana jest ze względu na korzenie, które zawierają substancję o nazwie glucomannanem.

To naturalny błonnik rozpuszczalny w wodzie. Z mąki konjacowej robi się właśnie makaron, który niemal nie ma kalorii, cholesterolu, jest też bezglutenowy i niskowęglowodanowy. Taki makaron polecany jest osobom o specjalnych wymaganiach żywieniowych. 

makaron
Fot. Canva/petesphotography
Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Jak smakuje makaron konjac?

Makaron konjac ma delikatny smak, żelowatą teksturę i może przybierać różne formy. Ten makaron szybko daje uczucie sytości i sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi. Nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Co ciekawe makaron konjac sprzedawany jest w płynnej postaci.

Wszystko po to, by zachować jego świeżość. Makaron musimy ugotować w odpowiedni sposób. Przed użyciem produkt należy opłukać, gotować kilka minut, odcedzić, by pozbyć się charakterystycznego zapachu. To doskonały makaron dla osób, które stawiają na zdrową żywność, ale też nie mogą spożywać glutenu.

Czytaj etykiety

Jednak przed zakupem makaronu konjac, warto dokładnie przeczytać etykietę. Dowiemy się z niej, czy na pewno produkt nie zawiera niepożądanych substancji i dodatków. Produkt jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej i popularny szczególnie w Chinach i Japonii. 

Znajdziemy go w zupach i sałatkach. Niektóre osoby po spożyciu makaronu konjac mogą skarżyć się na dolegliwości żołądkowe. Może być to nietolerancja specyficznych składników tego produktu. Pisaliśmy o smaczny patencie na śniadanie z jajek i szczypiorku. Podawaliśmy też przepis na pyszną sałatkę na majówkę. 

makaron
Fot. Canva/Plateresca