Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te naleśniki robię bez grama mąki. Wystarczą 2 składniki
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 03.04.2025 08:58

Te naleśniki robię bez grama mąki. Wystarczą 2 składniki

Przepyszne naleśniki
Fot. YouTube/Tłuste Gary

Naleśniki to przekąska, którą lubi chyba każdy. Jest szybka, prosta, a przede wszystkim smaczna. Istnieje wiele różnorodnych sposobów na naleśniki, ale ten, który chcemy wam zaproponować, wybija się z tłumu. Ten przepis na naleśniki bez mąki wymaga tylko 2 składników.

Sposoby na naleśniki

Naleśniki to doskonały przysmak. Mogą być na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. A więc wychodzi na to, że można je jeść o każdej porze dnia. Jeśli zrobimy odpowiednie ciasto, to wyjdą po prostu nieziemskie. Do tego wspaniałe nadzienie i mamy gotowy rarytas. Z czym warto jeść naleśniki? 

Otóż można je spożywać dżemem lub z jakimś kremem czekoladowy. Ewentualnie z twarogiem. Na pewno znajdą się sympatycy zarówno zawijania ich w rulon, jak i składania w trójkąty. Jedno jest jednak pewne. W każdej postaci są przepyszne.  Co jednak powiecie na naleśniki bez mąki z jedynie 2 składników? Wychodzą pyszne i elastyczne, koniecznie wypróbuj.

Cztery smakowite naleśniki
Fot. Canva/peterzsuzsa
Zapomnij o łupinach cebuli. Do barwienia jajek na pisanki lepiej użyć czegoś innego

Przepis na naleśniki bez mąki

Naleśniki bez mąki i to tylko z dwóch składników? Tak to możliwe. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 135 g serka śmietankowego
  • ulubione dodatki i przyprawy (opcjonalnie)

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować naleśniki z dwóch składników?

Jeśli chcecie zrobić szybkie i pyszne naleśniki bez mąki, to te naleśniki są właśnie dla Was.

W pierwszej kolejności do miski przekładamy serek śmietankowy i wbijamy 3 jajka. Następnie całość miksujemy za pomocą miksera, ewentualnie blendera. Kiedy nasze ciasto będzie jednolite, to przechodzimy do smażenia. 

Na gorącą patelnię za pomocą chochli wylewamy przygotowane ciasto na naleśniki, tworząc charakterystyczne kółko. Możemy zrobić kilka większych, lub mniejszych, wtedy będzie ich więcej. Smażymy przez kilkadziesiąt z obu stron, aż się ładnie zarumienią. 

Naleśnik w trakcie smażenia
Fot. YouTube/Tłuste Gary

Tak przygotowane naleśniki możemy podać z ulubionymi dodatkami

Sprawdź przepis na pyszne ciasto wełniane. Zobacz, jak zrobić smakowitą sałatkę z burakiem i jajkiem.

Naleśniki zrobione bez mąki
Fot. YouTube/Tłuste Gary