Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Żadne inne nie smakują tak dobrze
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 03.04.2025 10:05

Dodaję 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Żadne inne nie smakują tak dobrze

Kilka pysznych placków ziemniaczanych
Fot. Shutterstock

Placki ziemniaczane to prawdziwy przysmak Polaków. Można je przygotować na różne sposoby, z różnorodnymi dodatkami. Każdy przepis czymś się wyróżnia, szczególnie ten, który chcemy wam zaproponować. Koniecznie musicie wypróbować charakterne placki z dodatkiem chrzanu. 

Z czym można jeść placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to unikatowy przysmak, który Polacy wprost uwielbiają. Połączenie startych ziemniaków, jajka, mąki, a także aromatycznych przypraw, tworzy finalnie prawdziwy rarytas, który jest rajem dla kubków smakowych. Co dodać do placków ziemniaczanych? 

Kilka pysznych placków ziemniaczanych
Fot. Canva

Przede wszystkim takie placki świetnie odnajdą się w towarzystwie sosu mięsnego. Takie połączenie z pewnością jest Wam dobrze znane i bardzo często możecie dostać takie danie w restauracji. Inną opcją jest przygotowanie placków ziemniaczanych z pieczarkami i serem żółtym. Taka wersja również jest popularna w wielu regionach naszego kraju. Ewentualnie możemy zjeść placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, aby w pełni cieszyć się ich smakiem. Niewiele osób wie, że dodając chrzan, jeszcze bardziej podbijemy ich smak. Sprawdźcie ten przepis. 

Pyszne placki ziemniaczane podane na talerzu
Fot. Canva
Te jajka faszerowane są inne, niż wszystkie. Na Wielkanoc to będzie hit

Placki ziemniaczane z chcrzanem

Placki ziemniaczane z chrzanem to kolejna wersja tego przepysznego dania. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki masła do smażenia

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak zrobić placki ziemniaczane z chrzanem?

Chrzan w plackach ziemniaczanych to prawdziwe podbicie ich smaku

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, po czym ścieramy je razem z cebulą na małych oczkach tarki. Po chwili dodajemy kolejne składniki, czyli mąkę wymieszaną z bułką tartą, jajka, starty chrzan, który może być po prostu ze słoiczka, a także sodę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju połączonym z masłem. Trzymamy je na patelni do momentu, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. 

Tak przygotowane placki ziemniaczane możemy podać z gęstą śmietaną lub zjeść bez żadnych dodatków. 

Sprawdź przepis na pyszne naleśniki bez dodatku mąki. Zobacz, co warto jeść do obiadu zamiast ziemniaków

Pyszne placki ziemniaczane podane ze śmietaną
Fot. Canva