Dodaję 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Żadne inne nie smakują tak dobrze

Placki ziemniaczane to prawdziwy przysmak Polaków. Można je przygotować na różne sposoby, z różnorodnymi dodatkami. Każdy przepis czymś się wyróżnia, szczególnie ten, który chcemy wam zaproponować. Koniecznie musicie wypróbować charakterne placki z dodatkiem chrzanu.
Z czym można jeść placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to unikatowy przysmak, który Polacy wprost uwielbiają. Połączenie startych ziemniaków, jajka, mąki, a także aromatycznych przypraw, tworzy finalnie prawdziwy rarytas, który jest rajem dla kubków smakowych. Co dodać do placków ziemniaczanych?

Przede wszystkim takie placki świetnie odnajdą się w towarzystwie sosu mięsnego. Takie połączenie z pewnością jest Wam dobrze znane i bardzo często możecie dostać takie danie w restauracji. Inną opcją jest przygotowanie placków ziemniaczanych z pieczarkami i serem żółtym. Taka wersja również jest popularna w wielu regionach naszego kraju. Ewentualnie możemy zjeść placki ziemniaczane bez żadnych dodatków, aby w pełni cieszyć się ich smakiem. Niewiele osób wie, że dodając chrzan, jeszcze bardziej podbijemy ich smak. Sprawdźcie ten przepis.

Placki ziemniaczane z chcrzanem
Placki ziemniaczane z chrzanem to kolejna wersja tego przepysznego dania. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić placki ziemniaczane z chrzanem?
Chrzan w plackach ziemniaczanych to prawdziwe podbicie ich smaku.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, po czym ścieramy je razem z cebulą na małych oczkach tarki. Po chwili dodajemy kolejne składniki, czyli mąkę wymieszaną z bułką tartą, jajka, starty chrzan, który może być po prostu ze słoiczka, a także sodę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju połączonym z masłem. Trzymamy je na patelni do momentu, aż uzyskają piękny, złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placki ziemniaczane możemy podać z gęstą śmietaną lub zjeść bez żadnych dodatków.
Sprawdź przepis na pyszne naleśniki bez dodatku mąki. Zobacz, co warto jeść do obiadu zamiast ziemniaków.






































