Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej
Chociaż w wielu naszych domach króluje przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, to możemy ją podać na wiele różnych sposobów. Na święta wielkanocne doskonałym pomysłem jest zaserwowanie jej wiosennej wersji .
Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej
Wielu z nas już teraz z niecierpliwością wypatruje wiosny, a co za tym idzie nowalijek. Ta pora roku wpływa w końcu nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na zawartość naszych talerzy!
Wiosna kojarzy się również z nadchodzącą Wielkanocą . W tym czasie spędzamy wiele godzin w kuchni, aby zachwycić naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Poza tradycyjnym żurkiem i faszerowanymi jajkami, na naszym stole nie może wręcz zabraknąć sałatki jarzynowej .
Poza tradycyjnymi składnikami warto dodać do niej rzodkiewkę oraz natkę pietruszki . To wyraziste w smakach składniki doskonale podkręcą smak kultowej sałatki. Poniżej podajemy przepis na pyszną, sezonową wersję tego dania.
Składniki:
-
2 jabłka
-
5 rzodkiewek
-
1 cebula
-
3 ogórki konserwowe
-
3 ziemniaki
-
4 marchewki
-
3 pietruszki
-
1/2 pęku natki pietruszki
-
sól i pieprz do smaku
-
3 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Obierz marchewki, pietruszki oraz ziemniaki, a następnie gotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości . Jajka ugotuj na twardo, umyj natkę oraz rzodkiewkę.
Pokrój w drobną kostkę wszystkie składniki sałatki, a następnie je dokładnie wymieszaj razem z dobrej jakości majonezem oraz solą i pieprzem. Włóż danie do lodówki na około 30 minut , aby smaki się ze sobą przegryzły.
Jeśli chcesz przygotować sałatkę w nieco wersji, zastąp majonez jogurtem naturalnym .
Szukasz innych przepisów na sałatkę jarzynową? Niedawno przedstawialiśmy wyjątkowy przepis Jakuba Kuronia na ten specjał. Pisaliśmy również o tym, jak to danie robi sam Tomasz Strzelczyk .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujwstylueko.pl
undefinedundefined undefined