Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

1 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa to danie, które niezwykle często gości na naszych stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt lub wszelkich rodzinnych uroczystości. Wielu kucharzy ma swój sposób na tą wyjątkową potrawę. Uwagę zwrac

Sałatka jarzynowa jest absolutnym klasykiem. Tanie, proste i syte danie jest obowiązkowym punkiem zbliżających się świąt wielkanocnych. Czy może ono nas czymś zaskoczyć?

Okazuje się, że wystarczy dodać jeden niepozorny składnik, aby nieco urozmaicić smak popularnej sałatki. Uwielbiamy kucharz Tomasz Strzelczyk, stawia na kultową szarą renetę, natomiast Jakub Kuroń dodaje do dania por.

Sałatka jarzynowa receptury Jakuba Kuronia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jej tradycyjnej wersji. Nie może w niej zabraknąć gotowanej marchewki, selera, ogórków kiszonych oraz zielonego groszku. Natomiast dodatek pora nieziemsko podkręci smak tej prostej, lecz pysznej potrawy.

Przepis Jakuba Kuronia na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 1 kg marchewki 

  • 300 g pietruszki 

  • 300 g selera 

  • 70 g pora 

  •  250 g ogórków kiszonych 

  • 300 g  jabłek

  • 4 jajka na twardo

  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku

  • 3 łyżki musztardy miodowej 

  • 200 g majonezu stołowego

  • sól, pieprz czarny

Sposób wykonania:

Włóż do garnka nieobraną włoszczyznę i gotuj, ją prawie do całkowitej miękkości przez około 40 minut. Mrożony groszek przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw go na 5 minut, odcedź i osusz.

Ugotowane warzywa oraz jabłka, ogórki kiszone, pora i jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki włóż do dużej miski. Przygotuj sos. Połącz ze sobą musztardę oraz majonez, a następnie wymieszaj powstały miks z pozostałymi składnikami sałatki. 

Sekret smaku

Jakub Kuroń podkreśla, że sekretem smaku jego sałatki jarzynowej są starannie skomponowane składniki. Nie może w niej zabraknąć elementu kwaskowatego, czyli ogórka kiszonego, zaś lekkiej pikanterii nadaje jej por.

Zdaniem kucharza każdy ma swój sposób na to pyszne danie i swój sekretny składnik, który do niego dodaje. Jesteśmy ciekawi, na jakie produkty stawiają nasi czytelnicy? Dajcie znać w komentarzach!

Polecamy również inny niezwykły przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem pieczonych warzyw. Artykuł znajdziecie tutaj.

źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >