Sałatka jarzynowa
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Sposób Kuronia na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to danie, które niezwykle często gości na naszych stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt lub wszelkich rodzinnych uroczystości. Wielu kucharzy ma swój sposób na tą wyjątkową potrawę. Uwagę zwraca m.in. receptura Jakuba Kuronia.

Sałatka jarzynowa jest absolutnym klasykiem. Tanie, proste i syte danie jest obowiązkowym punkiem zbliżających się świąt wielkanocnych. Czy może ono nas czymś zaskoczyć?

Okazuje się, że wystarczy dodać jeden niepozorny składnik, aby nieco urozmaicić smak popularnej sałatki. Uwielbiamy kucharz Tomasz Strzelczyk, stawia na kultową szarą renetę, natomiast Jakub Kuroń dodaje do dania por.

Sałatka jarzynowa receptury Jakuba Kuronia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom jej tradycyjnej wersji. Nie może w niej zabraknąć gotowanej marchewki, selera, ogórków kiszonych oraz zielonego groszku. Natomiast dodatek pora nieziemsko podkręci smak tej prostej, lecz pysznej potrawy.

Przepis Jakuba Kuronia na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 300 g selera
  • 70 g pora
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 300 g jabłek
  • 4 jajka na twardo
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 200 g majonezu stołowego
  • sól, pieprz czarny
Zalety soku z imbiruZalety soku z imbiruCzytaj dalej

Sposób wykonania:

Włóż do garnka nieobraną włoszczyznę i gotuj, ją prawie do całkowitej miękkości przez około 40 minut. Mrożony groszek przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw go na 5 minut, odcedź i osusz.

Ugotowane warzywa oraz jabłka, ogórki kiszone, pora i jajka pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki włóż do dużej miski. Przygotuj sos. Połącz ze sobą musztardę oraz majonez, a następnie wymieszaj powstały miks z pozostałymi składnikami sałatki.

Sekret smaku

Jakub Kuroń podkreśla, że sekretem smaku jego sałatki jarzynowej są starannie skomponowane składniki. Nie może w niej zabraknąć elementu kwaskowatego, czyli ogórka kiszonego, zaś lekkiej pikanterii nadaje jej por.

Zdaniem kucharza każdy ma swój sposób na to pyszne danie i swój sekretny składnik, który do niego dodaje. Jesteśmy ciekawi, na jakie produkty stawiają nasi czytelnicy? Dajcie znać w komentarzach!

Polecamy również inny niezwykły przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem pieczonych warzyw. Artykuł znajdziecie tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł