Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem
Sałatka jarzynowa ma ogromną ilość fanów w Polsce. Każdy Polak zna jej smak i nawet ci, którzy deklarują niechęć do tej potrawy, wiedzą dokładnie jak ja przygotować . Okazuje się jednak, że Magda Gessler wykorzystuje niecodzienny produkt do przygotowania swojej wersji sałatki.
Gessler znana jest z wielkiego zamiłowania do tradycyjnej polskiej kuchni, dlatego nikogo nie powinna dziwić obecność grzybków marynowanych w occie w jej sałatce jarzynowej. Warto wypróbować tego smaku, ponieważ taka sałatka z pewnością znacznie inaczej smakuje.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
Nie ma świąt, które byłyby udane, jeśli na stole nie stałaby miska pełna sałatki jarzynowej. Danie to kochamy tak bardzo, że wielu przygotowuje sałatkę bez żadnej okazji - wielki garnek warzywnej sałatki stojący w lodówce nie jest dziwnym widokiem dla większości Polaków.
Magda Gessler postanowiła pójść jednak o krok dalej i delikatnie zmodyfikowała tradycyjny przepis. Jej zdaniem dodatek grzybków marynowanych w occie sprawia, że sałatka jest wyraźniejsza w smaku, a delikatnie ostry i kwaskowy smak octu doskonale komponuje się ze słodkimi warzywami.
Chcesz poznać więcej porad, które znacznie usprawnią proces przygotowywania posiłków? W tym tekście zdradzamy jak przygotować najlepsze schabowe wedle receptury z 1860 roku. Ten artykuł poświęcony został z kolei metodzie na sprawdzenie świeżości kupowanego w markecie mięsa, bez konieczności otwierania go z opakowania.
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
Składniki:
-
3 marchewki
-
2 pietruszki
-
1 mały seler
-
2 ziemniaki
-
3 ogórki kiszone
-
1 cebula
-
2 jajka na twardo
-
1 jabłko
-
1 puszka groszku
-
majonez
-
czosnek
-
sól
-
pieprz
-
musztarda
-
grzybki marynowane w occie 1 słoik
Wszystkie warzywa należy na początku ugotować w rosole, aby nabrały dobrego smaku. N astępnie, po ostudzenia, trzeba je pokroić w drobną kostkę. Jajka obierz ze skorupki i także pokrój w kostkę . Jabłko obierz i pokrój jak każdy inny składnik. Ogórki odcedź z zalewy, ponieważ jest bardzo słona i pokrój na taki sam kształt.
Odcedź groszek ze słonej zalewy i dodaj do warzyw. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Obierz jabłko i wytnij z niego gniazdo nasienne. Posiekaj w drobną kostkę. Zalej wszystko sosem, złożonym z majonezu, pieprzu, musztardy, soli i odrobiny wody z grzybków.
Po wymieszaniu wszystkich składników schowaj sałatkę do lodówki na co najmniej jedną noc. Dzięki temu wszystkie smaki doskonale się przegryzą. Podawaj schłodzoną, najlepiej z kromką chleba i plastrem świeżo upieczonego schabu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl