Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka
Sałatka jarzynowa kojarzy nam się głównie ze świętami, kiedy na stole ląduje jej klasyczna wersja. Tym razem prezentujemy jednak odmienioną sałatkę, z dodatkiem marynowanego śledzia i pieczonego buraka. Ma intensywny smak, piękną barwę, a jej przygotowanie jest banalnie proste.
Sałatka jarzynowa to nieodzowny element każdego uroczystego obiadu lub kolacji - uwielbiamy podawać ją szczególnie podczas świąt, a także innych ważnych uroczystości. Czasem warto pokusić się jednak o delikatną zmianę przepisu.
Dlatego, jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury, która zawiera marynowanego w occie śledzia oraz pieczone buraki. Takie połączenie wspaniale uzupełnia się smakowo oraz wizualnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem i burakiem Składniki:
-
5 ziemniaków
-
5 marchewek
-
1 pietruszka
-
pół selera
-
5 kiszonych ogórków
-
1 cebula
-
6 jajek
-
puszka groszku
-
6 łyżek majonezu
-
2 łyżki musztardy
-
3 buraki
-
2 płaty śledzia w occie
-
natka pietruszki
Zacznij od umycia buraków i wstawienia ich do piekarnika na około 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie do garnka włóż obrane i umyte marchewki, ziemniaki, selera i pietruszkę. Ugotuj je do miękkości.
Jajka ugotuj na twardo. Odcedzone i ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Jajka obierz i także rozdrobnij w kostkę. To samo powtórz z ogórkami kiszonymi oraz burakami.
Chcesz poznać więcej ciekawych sałatek? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo prostą sałatkę z buraków do słoików. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na szybką sałatkę z selera i rodzynek.
Do miski dodaj odcedzony groszek, pokrojone w kostkę śledzie, siekaną natkę pietruszki, siekaną cebulę, majonez oraz musztardę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia jest gotowa do jedzenia. Smacznego.
Źródło: canva/vivoo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: urodaizdrowie.pl