Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka
Canva/Natkinzu

Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa kojarzy nam się głównie ze świętami, kiedy na stole ląduje jej klasyczna wersja. Tym razem prezentujemy jednak odmienioną sałatkę, z dodatkiem marynowanego śledzia i pieczonego buraka. Ma intensywny smak, piękną barwę, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Sałatka jarzynowa to nieodzowny element każdego uroczystego obiadu lub kolacji - uwielbiamy podawać ją szczególnie podczas świąt, a także innych ważnych uroczystości. Czasem warto pokusić się jednak o delikatną zmianę przepisu.

Dlatego, jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury, która zawiera marynowanego w occie śledzia oraz pieczone buraki. Takie połączenie wspaniale uzupełnia się smakowo oraz wizualnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem i burakiem Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 5 marchewek

  • 1 pietruszka

  • pół selera

  • 5 kiszonych ogórków

  • 1 cebula

  • 6 jajek

  • puszka groszku

  • 6 łyżek majonezu

  • 2 łyżki musztardy

  • 3 buraki

  • 2 płaty śledzia w occie

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia buraków i wstawienia ich do piekarnika na około 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie do garnka włóż obrane i umyte marchewki, ziemniaki, selera i pietruszkę. Ugotuj je do miękkości.

Jajka ugotuj na twardo. Odcedzone i ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Jajka obierz i także rozdrobnij w kostkę. To samo powtórz z ogórkami kiszonymi oraz burakami.

Chcesz poznać więcej ciekawych sałatek? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo prostą sałatkę z buraków do słoików. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na szybką sałatkę z selera i rodzynek.

Do miski dodaj odcedzony groszek, pokrojone w kostkę śledzie, siekaną natkę pietruszki, siekaną cebulę, majonez oraz musztardę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Sałatka jarzynowa

Źródło: canva/vivoo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: urodaizdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy