Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-29T212356.593

canva/elena_hramowa

Przepyszna sałatka z buraków na zimę

7 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lato sprzyja przygotowywaniu przetworów na zimę. Poza słodkimi dżemami i klasykami w stylu kiszonych ogórków warto skusić się na pyszną sałatkę z buraków. Dodatek papryki idealnie podkręca jej smak. Zdradzamy, jak ją zrobić.

Sałatka z buraków i papryki na zimę to wyborny przetwór, który zimą urozmaici letnie obiady. Proste do wykonania, a zarazem efektowne danie z pewnością stanie się jednym z Waszych ulubionych przetworów. Co będzie nam potrzebne, aby ją przygotować?

Przepis na obłędną sałatkę z buraków na zimę

Składniki:

  • 2 kg buraków

  • 1 kg papryki

  • 4 cebule

  • 1/2 szklanki octu 10%

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

Sposób wykonania:

Umyj buraki, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.

Projekt bez tytułu - 2021-08-29T183448.021

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Zeszklij na oleju paprykę oraz cebulę. Zetrzyj na tarce o grubszych oczkach buraki. Dodaj do nich podsmażone wcześniej warzywa wraz z olejem, na którym się smażyły. Wlej ocet, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw sałatkę na 2 godziny.

Po tym czasie napełnij umyte i wyparzone słoiki, zakręć nakrętkami i wstaw do pasteryzacji. Pasteryzuj je 10 minut aż do momentu zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki, obróć do góry dnem, ułóż na ściereczce i pozostaw aż do wystygnięcia. Smacznego!

Polecamy inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. marynowane cukinie a'la borowiki oraz obłędne ogórki w zalewie curry.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisy joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >