Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa jest dla Ciebie zbyt tłusta? Przygotuj ją w wersji fit, bez dodatku majonezu
canva/etorres69

Sałatka jarzynowa jest dla Ciebie zbyt tłusta? Przygotuj ją w wersji fit, bez dodatku majonezu

16 grudnia 2022

Lekka sałatka jarzynowa z sosem na bazie jogurtu będzie świetną alternatywą dla dbających o linię amatorów wigilijnego specjału. Do jej zrobienia nie użyjemy majonezu, więc dostarczy znacznie mniej tłuszczu. Pozostanie przy tym smaczna i dobrze zbalansowana. Koniecznie spróbujcie — będziecie nią zachwyceni.

Majonez jest smaczny, lecz niestety zawiera znaczne ilości tłuszczu. Jeżeli chcecie przygotować smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, warto zastąpić go jogurtem. W połączenie z odrobiną musztardy soli i pieprzu uzyskamy znakomity sos, który wspaniale podkreśli smak warzyw.

Przepis na lekką sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki

  • 5 niewielkich marchewek

  • 2 średnie pietruszki

  • pół małego selera

  • 5 ogórków kiszonych

  • 1 kwaśne jabłko

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego

  • 20 g wyrazistej musztardy np. rosyjskiej

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

  • trochę soku z cytryny

  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić lekką sałatkę jarzynową? Majonez zastąpcie jogurtem

Warzywa starannie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy je, po czym obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do dużej miski, a następnie dodajemy odcedzony z zalewy groszek.

Ogórki kiszone również kroimy, po czym delikatnie je odciskamy i wrzucamy do sałatki — dzięki temu nie będzie potem „pływała". Dodajemy jabłko starte na tarce i połączone z odrobiną soku z cytryny. Kwaśny dodatek zapobiegnie ciemnieniu owocu.

Na koniec sałatkę mieszamy z sosem sporządzonym z jogurtu, musztardy, odrobiny cukru, soli i pieprzu. Przed podaniem sałatkę jarzynową wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Dekorujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatkę jarzynową. Szczególnie polecamy pyszną wersję z marynowanymi grzybkami . Być może skusi was też pyszna odsłona przygotowana z pieczonych warzyw . Nie zawiera majonezu i nabiału, więc idealnie sprawdzi się, gdy na wigilii gościć będziecie wegan.

Lekka sałatka jarzynowa skusi każdego
canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy