Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz piecze karkówkę z kapustą i soczystym owocem. Idealna kompozycja smaków
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.12.2022 08:23

Wachowicz piecze karkówkę z kapustą i soczystym owocem. Idealna kompozycja smaków

karkówka ewy wachowicz
Canva / EzumeImages ; East News / Pawel Wodzynski

Ewa Wachowicz postanowiła wprowadzić powiew egzotyki do swojej kuchni. Efektem tego odważnego kroku jest soczysta karkówka pieczona z dodatkiem ananasa. Niecodzienne połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Ta karkówka smakuje wręcz obłędnie.

Poza słodkim ananasem, Ewa Wachowicz dodaje do karkówki również naszą rodzimą kiszoną kapustę. Słodko- kwaśne nuty przenikają się z mięsem idealnie. Karkówka pieczona z ananasem doskonale zaprezentuje się na każdym stole.

Przepis na oryginalną karkówkę z ananasem

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg karkówki

  • 800 g kapusty

  • 1 puszka ananasa

  • sól

  • pieprz

  • kolendra

  • 1/2 łyżki smalcu

Jak upiec wyśmienitą karkówkę według przepisu Ewy Wachowicz?

Karkówkę oczyść i osusz. W moździerzu utłucz pieprz razem z ziarnami kolendry. Mięso natrzyj uzyskaną mieszanką przypraw oraz solą. Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na patelni dobrze rozgrzej 1/2 łyżki smalcu. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso ze wszystkich stron. Następnie karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego.

Kapustę kiszoną do karkówki starannie odciśnij z soku. Następnie warzywo posiekaj. Tak przygotowaną kapustą obłóż karkówkę.

Ananasa do karkówki wyjmij z puszki, zachowując zalewę. Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój go w mniejsze kawałki. Syropem pozostałym w puszce polej mięso, a cząstki owocu porozkładaj równomiernie na kapuście.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Naczynie z karkówką przykryj, wstaw do piecyka i piecz przez ok. 2 godziny. Gotowe danie podawaj pokrojone w plastry, z ziemniakami oraz kapustą z ananasem. Aromatyczna karkówka z piekarnika zachwyci każdego. Owocową wersję mięsa zaproponowała też siostra Anastazja.

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz