Wachowicz piecze karkówkę z kapustą i soczystym owocem. Idealna kompozycja smaków
Ewa Wachowicz postanowiła wprowadzić powiew egzotyki do swojej kuchni. Efektem tego odważnego kroku jest soczysta karkówka pieczona z dodatkiem ananasa. Niecodzienne połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Ta karkówka smakuje wręcz obłędnie.
Poza słodkim ananasem, Ewa Wachowicz dodaje do karkówki również naszą rodzimą kiszoną kapustę. Słodko- kwaśne nuty przenikają się z mięsem idealnie. Karkówka pieczona z ananasem doskonale zaprezentuje się na każdym stole.
Przepis na oryginalną karkówkę z ananasem
Składniki:
1 i 1/2 kg karkówki
800 g kapusty
1 puszka ananasa
sól
pieprz
kolendra
1/2 łyżki smalcu
Jak upiec wyśmienitą karkówkę według przepisu Ewy Wachowicz?
Karkówkę oczyść i osusz. W moździerzu utłucz pieprz razem z ziarnami kolendry. Mięso natrzyj uzyskaną mieszanką przypraw oraz solą. Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na patelni dobrze rozgrzej 1/2 łyżki smalcu. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso ze wszystkich stron. Następnie karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego.
Kapustę kiszoną do karkówki starannie odciśnij z soku. Następnie warzywo posiekaj. Tak przygotowaną kapustą obłóż karkówkę.
Ananasa do karkówki wyjmij z puszki, zachowując zalewę. Jeśli masz ananasa w plastrach, pokrój go w mniejsze kawałki. Syropem pozostałym w puszce polej mięso, a cząstki owocu porozkładaj równomiernie na kapuście.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Naczynie z karkówką przykryj, wstaw do piecyka i piecz przez ok. 2 godziny. Gotowe danie podawaj pokrojone w plastry, z ziemniakami oraz kapustą z ananasem. Aromatyczna karkówka z piekarnika zachwyci każdego. Owocową wersję mięsa zaproponowała też siostra Anastazja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo namaczać groch do kapusty z grochem? Chodzi nie tylko o skrócenie czasu gotowania
Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz