Nowa wersja sałatki jarzynowej. Zapomnij o gotowaniu warzyw
Klasyczna sałatka jarzynowa jest popularnym daniem świątecznym, jednak istnieje wiele metod na jej przygotowanie. Jedna z nich, którą dokładnie opisujemy poniżej, nie wymaga gotowania warzyw - zamiast tego piecze się je w piekarniku. Dzięki temu ich smak jest znacznie silniejszy, a także zachowuje się więcej substancji odżywczych, które normalnie wypłukiwane są przez wrzącą wodę.
Sałatka jarzynowa to uwielbiany element Bożego Narodzenia w Polsce, bez którego wigilijny stół nie byłby kompletny. Niektórzy mogą jednak czuć znużenie, jedząc dokładnie taką samą potrawę rok w rok, dlatego postanowiliśmy zaprezentować zupełnie nowy i wyjątkowy przepis.
Zamiast zwykłego majonezu sos robi się na podstawie aquafaby, czyli płynu, w którym pływa konserwowa ciecierzyca. Zachowuje się on podobnie do białek jaj, lecz jest całkowicie zdatny do jedzenia przez wegan. Nie wszyscy goście na wigilii mogą chcieć jeść produkty mięsne, więc możliwość wyboru sprawdzi się dla nich idealnie.
Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową
Składniki:
4 marchewki
1 seler
3 pietruszki
4 buraki
2 czerwone cebule
1 główka czosnku
1 cytryna
2 gałązki tymianku
10 nasion jałowca
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka musztardy
1,5 szklanki oleju
1 cytryna
sól
pieprz
Zacznij od umycia wszystkich warzyw i obrania ich ze skórki. Marchewki, pietruszkę i cebule przekrój na pół, a selera w mniejsze kawałki. Na blaszce ułóż warzywa, czosnek, skrop wszystko oliwą i sokiem z cytryny. Piecz całość przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż warzywa nabiorą rumianego koloru.
Jałowiec zmiażdż w moździerzu kuchennym i wrzuć go do wysokiego naczynia. Dolej do niego wodę z ciecierzycy, musztardę, sól oraz pieprz i zacznij miksować. Powolnym i cienkim strumieniem wlewaj cały czas olej, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję majonezu. Pod koniec dopraw go sokiem z cytryny.
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij z główki. Posiekaj jedną gałązkę tymianku i wrzuć ją do warzyw. Dodaj do nich również świeży majonez, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj. Wstaw sałatkę do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzła. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sałatkę jarzynową z dodatkiem ryżu. Ten tekst wyjawia przepis na sałatkę po szwedzku z ogórków na zimę.
Źródło zdjęcia: canva/Marcin Wojciechowski, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
Ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej
Źródło: kukbuk Zapraszamy na nasz Instagram