Sałatka jarzynowa według Gessler. Gwiazda stawia na tajny składnik
Sałatka jarzynowa bez wątpienia pojawi się na wielkanocnych stołach w większości polskich domów. Jeśli chcesz spróbować jej z przepisu Magdy Gessler, przychodzimy z pomocą. Restauratorka dodaje do niej kurki, dzięki czemu całość nabiera wyjątkowego smaku. Niżej prezentujemy przepis krok po kroku.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest jedną z najlepszych wersji tej potrawy. Gwiazda telewizji dodaje do niej wiele różnych składników, które zachwycają bogactwem smaku oraz aromatu, co daje niepowtarzalny efekt.
Sekretnym składnikiem, na który stawia Gessler, są grzyby. W tym przypadku kurki w całości. - Ja tam nie siekam, żeby było widać, że mamy na bogato i że to kurka, a nie dziwna, ciemna rzecz - tłumaczy Magda Gessler dla gotowanie.onet.
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
Składniki:
-
marchewka
-
seler
-
pietruszka
-
ziemniaki
-
jajka ugotowane na twardo
-
zielony groszek
-
jabłka
-
kurki w całości
-
musztarda
-
kiszone ogórki
-
majonez
-
chrzan
-
rosół
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Rozpocznij od wlania rosołu do garnka i podgrzania go. Następnie wrzuć do niego wszystkie warzywa korzeniowe, które wcześniej dokładnie zostały umyte i obrane ze skórki. Gotuj je do miękkości, wyłów i odstaw do całkowitego ostudzenia na bok.
Groszek z puszki odsącz z zalewy, to samo powtórz z kiszonymi ogórkami. Ogórki pokrój w drobną kostkę i odciśnij je z nadmiaru soku. Warzywa pokrój w kostkę równej wielkości i wrzuć je do miski.
Ziemniaki ugotuj do miękkości, obierz ostudź i pokrój. Jabłka umyj, obierz i posiekaj. Do miski wrzuć wszystkie inne warzywa oraz stałe składniki. Dodaj do nich majonez, chrzan, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc, aby sałatka się przegryzła. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o błędzie, który Polacy często popełniają podczas robienia sałatki warzywnej. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
-
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: gotowanie.onet