Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa cioci Marioli zawsze robi furorę. 1 świąteczny dodatek bosko podkręca smak
cavna/Zoryanchik

Sałatka jarzynowa cioci Marioli zawsze robi furorę. 1 świąteczny dodatek bosko podkręca smak

30 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciocia Mariola sałatkę jarzynową przygotowuje inaczej niż wszyscy. Dodaje do niej filety śledziowe, które wzmacniają smak całej potrawy. Kultowa sałatka jarzynowa ze śledziem jest świetnym pomysłem na Boże Narodzenie i inne uroczystości, goście będą zachwyceni.

Do sałaki jarzynowej ze śledziem wykorzystaj filety śledziowe w oleju. Filety opłucz pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli ryba jest zbyt słona, namocz ją w zimnym mleku i odstaw na kilka godzin. To prosty sposób na złagodzenie wyraźnego smaku i pozbycie się nadmiaru soli.

Wszystkie warzywa rosołowe do sałatki jarzynowej ze śledziem gotuj w mundurkach. Jeśli je obierzesz, sałatka nie będzie już tak aromatyczna. Warzywa gotowane w skórkach mają wyraźny smak, który jest sekretem doskonałej potrawy świątecznej.

W sałatce jarzynowej ze śledziem nie może zabraknąć soczystego jabłka. Owoc podkreśla smak wszystkich warzyw i filetów rybnych. Smak podkreślają również ogórki kiszone, najlepiej te z domowej spiżarni. Jeśli chcesz kupić ogórki, zwróć uwagę na skład. Kiszonki z dodatkiem octu nie nadają się do sałatki, nie są kwaśne, a przesolone.

Szybka sałatka jarzynowa cioci Marioli. W roli głównej filety śledziowe

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych w oleju

  • 2 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • 3 jajka

  • biała część pora

  • 5 ogórków kiszonych

  • szklanka groszku konserwowego

  • 3 ziemniaki

  • jabłko

  • majonez

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić sałatkę jarzynową ze śledziem? Sałatka o wyraźnym smaku będzie absolutnym hitem

Groszek odcedź z zalewy, ugotuj na twardo jajka. Posiekaj drobno por, jabłko i ogórki pokrój w drobną kostkę. Umyj i wyszoruj warzywa rosołowe i ziemniaki, nie obieraj. Włóż je do większego garnka, zalej wodą, wsyp sól i gotuj do miękkości.

Śledzie opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Dodaj groszek, por, ogórki, jabłko i wszystkie warzywa pokrojone w drobną kostkę. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem i majonezem.

Przygotuj również wyśmienitą pastę śledziową z jajkiem . Szukasz pomysłu na podanie filetów? Anna Lewandowska nie dodaje do nich ani śmietany, ani jabłka- tu poznasz przepis na wyśmienite śledzie z niezwykłym składnikiem.

sałatka jarzynowa
canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy