Smakosze.pl Produkty Sanepid pilnie wycofuje pastę migdałową. Znamy szczegóły
canva/Bill Oxford

Sanepid pilnie wycofuje pastę migdałową. Znamy szczegóły

1 kwietnia 2022

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że pasta migdałowa sprzedawana w sieci drogerii Rossmann może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Tym razem przyczyną wycofania produktu jest możliwa obecność kawałków tworzywa sztucznego. Sanepid zaleca powstrzymanie się od jego spożycia.

Pasta orzechowa jest wyjątkowo smacznym produktem, po który teraz będziemy sięgać nieco częściej np. po to, by przyrządzić mazurka . Okazuje się jednak, że specjał warto przyrządzić w domu, korzystając ze sprawdzonej receptury . Sanepid właśnie poinformował, że jeden z produktów może zawierać plastik.

Pasta migdałowa jest wycofywana z obrotu

Opublikowany niedawno komunikat Sanepidu zwraca uwagę na nowe zagrożenie, jakie napotkać możemy podczas zakupów w niemieckiej sieci drogerii.

Jak czytamy w ostrzeżeniu dotyczącym pasty migdałowej Planta, spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku. Problem stwarzają fragmenty plastiku:

„Wewnątrz badanego produktu stwierdzono obecność ciał obcych – ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm.” - podał Główny inspektorat Sanitarny, jednocześnie zalecając powstrzymanie się od konsumpcji produktu.

Komunikat dotyczy partii produktu o następujących parametrach:

  • Nazwa produktu: ALMOND BUTTER pasta migdałowa Planta, 180 g

  • Kod kreskowy: 5902283002182

  • Numer partii: KPM 180g/2021 10 06

  • Data minimalnej trwałości: 04.2023

  • Wyprodukowano w UE dla: Słodkie Hawo Loper Poland Paweł Filip Pisarzewski, ul. Łąkowa 18, 05-092 Łomianki

Firma odpowiedzialna za wytworzenie produktu przekazała sieci Rossmann informacje o wykrytych nieprawidłowościach, a konsumenci mają możliwość zwrotu zakupionej żywności. Rossmann opublikował szczegóły postępowania na stronie internetowej oraz przy kasach w punktach stacjonarnych.

Pasta migdałowa może stanowić zagrożenie
Pasta migdałowa może stanowić zagrożenie

Źródło zdjęcia: canva/natabene Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gov

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy