Jak zrobić idealny mazurek wielkanocny? Mamy garść praktycznych porad
Mazurek wielkanocny z kajmakiem jest klasycznym wypiekiem, który gości na wielu wielkanocnych stołach. Sekretem idealnie kruchego spodu ciasta jest chłodzenie masy przed pieczeniem. Dzięki temu po upieczeniu uzyskujemy dobrze znaną, delikatnie kruchą strukturę, którą tak lubimy.
Mazurek powinien być przyrządzany z wysokiej jakości składników. Jeżeli decydujemy się na klasyczną wersję, niech do masy trafi prawdziwe masło, żółtka ekologicznych jaj, przesiana krupczatka i drobny cukier lub cukier puder. Mąkę dodatkowo warto przesiać, by mieć pewność, że nie ma w niej zanieczyszczeń.
Zagniatanie ciasta powinno być sprawne. Należy więc przygotować wszystkie składniki zawczasu, a kopiec z cukru i mąki uformować, zanim wyjmiemy masło z lodówki. Tłuszcz będzie się ogrzewał podczas formowania masy, więc czas jego siekania i mieszania z pozostałymi składnikami skracamy do minimum.
Przepis na mazurka na kruchym spodzie
Składniki:
2 żółtka
200 g dobrze schłodzonego masła
300 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
szczypta soli
puszka masy kajmakowej
ulubione bakalie
Przygotowanie:
Na dużej desce lub stolnicy siekamy masło, łącząc je z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem, 1/3 masy przeznaczając na uformowanie rantów.
Spód pieczemy przez 15-20 minut. W tym czasie powinien delikatnie się zarumienić. Po wystudzeniu pokrywamy placek masą kajmakową i układamy na niej bakalie. Smacznego.
Po więcej pomysłów na wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi przepis na pyszny sernik Izaura czy szarlotkę na kruchym spodzie. Sprawdzą się na każdej rodzinnej imprezie.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: niebonatalerzu, elle