Sanepid wydał nagłe ostrzeżenie. Jajka znikają ze sklepowych półek
W najnowszym komunikacie sanepidu czytamy o kolejnym przypadku, gdy partia jaj konsumpcyjnych uległa skażeniu niebezpieczną dla człowieka bakterią, Salmonella Enteritidis. Pałeczki wykryto zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz produktu.
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały, że spożycie jaj z chowu klatkowego wprowadzonych do obrotu przez firmę z Siedlec może doprowadzić do wystąpienia salmonelloz y. Producent podjął działania w celu usunięcia produktu z rynku.
Jajka źródłem niebezpiecznej bakterii
W zakładzie firmy Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska stwierdzono naruszenie bezpieczeństwa. Jaja typu 3, czyli z chowu klatkowego, okazały się skażone pałeczkami Salmonella Enteritidis , a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia.
Z rynku usuwany jest produkt oznaczony kodem 3 PL 14261338. Podejrzane jajka sprzedawane były w opakowaniu opisanym jako 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska. Ich data minimalnej trwałości zaś to 06.12.2021r.
Jaja spakowane zostały w zakładzie oznaczonym kodem PL 14265903. Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces usuwania produktu z rynku. Zakład produkcyjny poinformował nabywców o niebezpieczeństwie wynikającym ze spożycia tego produktu.
Co powinniśmy zrobić?
Zaleceniem dla konsumentów, którzy nabyli wyżej wymienione jajka, jest powstrzymanie się od ich spożycia, szczególnie bez wstępnej obróbki termicznej. Jednocześnie instytucje te przypominają, że obecne na powierzchni skorupek drobnoustroje mogą przenieść się na inne powierzchnie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej artykułów dotyczących jajek. Sprawdźcie koniecznie jak je bezpiecznie przechowywać . Z tego materiału natomiast dowiecie się, co oznacza kolor skorupki . Ten z kolei wskaże główne różnice między jajami ekologicznymi i „zwykłymi" .
Źródło zdjęcia: canva/gtkit
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gov