Smakosze.pl
Jaja na blacie

canva/pixelshot

Co oznacza kolor skorupki jajka?

12 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czy kolor skorupki determinuje wartość odżywczą jaja? Takie pytanie można by sobie zadać podczas zakupów. Rozwiewamy wasze wątpliwości w tej kwestii.

Z jaj przyrządzicie wiele wspaniałych potraw. Pysznie smakują na śniadanie, przyrządzone w koszulce. Jaja sadzone też mają wielu zwolenników. Przygotowanie potrawy poprzedzić muszą jednak owocne zakupy i wybór odpowiedniego rodzaju jaja.

O czym świadczy kolor skorupki jaja?

Wbrew obiegowej opinii kolor skorupki jaja nie niesie żadnej informacji na temat jego wartości odżywczych. Zarówno te w kolorze brązowym, beżowym, jak i białym są bowiem pełnowartościowym produktem. Warto po nie sięgać, aby dostarczyć sobie porcję niezbędnych do funkcjonowania organizmu aminokwasów.

Kolor skorupki skorelowany jest jedynie z zabarwieniem piór kury nioski. Im bardziej brązowe są jajka, tym bardziej brązowa była kura, która je zniosła. Nie ma powodu, by przy zakupach preferować którekolwiek zabarwienie wapniowej otoczki.

Wsyp soli do odpływu

Prosty trick z użyciem soli kuchennej

CZYTAJ DALEJ

Przyjęło się uważać, że jaja z brązową skorupką są lepsze. Wynika to z faktu, że zwykle mają one wyższą cenę. Nie jest ona jednak pochodną wartości jaja, a jej przyczyną jest tylko i wyłącznie konieczność zapewnienia większej ilości paszy kurom o ciemnym ubarwieniu.

Brązowe kury zwykle są większe niż ich białe kuzynki. Znoszą też większe jaja. Mają zatem wyższe zapotrzebowanie energetyczne, które przekłada się na wyższą cenę produktu końcowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przy zakupie jaj zwracajmy zatem uwagę przede wszystkim na oznaczenie metody chowu kury. Wybierajmy jaja oznaczone jak najniższą cyfrą. Jaja zerówki pochodzą od kur, które trzymane były na wolności i spożywały wartościowy pokarm.

Jajo na sianie

Jajo na sianie

Źródło zdjęcia: canva/Andrii Popov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: portal.abczdrowie, poradnikzdrowie, experyment.gdynia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy jedzenie kiełkującego czosnku jest dobrym pomysłem?

Czytaj więcej >