Smakosze.pl Przepisy Sąsiadka dała mi najlepszy patent na placki ziemniaczane. Kiedy ich spróbowałam, od razu usmażyłam więcej
YouTube/@widelcem-go7524

Sąsiadka dała mi najlepszy patent na placki ziemniaczane. Kiedy ich spróbowałam, od razu usmażyłam więcej

29 lipca 2023

Placki ziemniaczane są smaczne i pożywne. Możemy podać je na letni obiad, który będzie smakował całej rodzinie. Dzięki patentowi mojej sąsiadki na placki ziemniaczane są one jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Dodany produkt doskonale podkręca smak. Wypróbujcie koniecznie ten patent.

Placki ziemniaczane, czyli zrób pyszny obiad

Placki ziemniaczane sprawią, że zaspokoisz swój głód i będziesz cieszył się doskonałym smakiem tego dania. Jest ono dość kaloryczne, bo w 100 gramach dostarcza nam 270 kalorii. Jednak od czasu do czasu- możemy sobie na nie pozwolić. Placki ziemniaczane możemy przygotować szybko i z zaledwie kilku składników.

Placki ziemniaczane dostarczają nam witamin z grupy B oraz witamin: A, C i D. Oprócz tego to lubiane danie jest źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu i sodu. To danie jest wyjątkowo smaczne, ale patent mojej sąsiadki dodatkowo wzbogaca smak placków ziemniaczanych. Tym dodatkiem jest kapusta kiszona- dodaj ja do placków ziemniaczanych.

Przetestowała catering od Joanny Krupy. Spojrzała na rybę i powiedziała jedno

Jak przygotować placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 400 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 160 g maki
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek drobno siekamy i marchewki ścieramy na tarce. Kapustę kiszoną drobno siekamy i odciskamy sok. Dodajemy do miski z masą ziemniaczaną.

Wszystko dokładnie mieszamy i dosypujemy mąkę. Dodajemy jajka, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie i rozgrzewamy olej na patelni . Łyżką nakładamy placki na rozgrzaną patelnię. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną- jedz je na zdrowie

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą możemy podawać ze śmietaną i koperkiem. Dzięki dodatkowi kapisty kiszonej są bardziej zdrowe i smaczne. Kapusta kiszona doskonale podkręca smak tego dania. Zawiera witaminy C, B, A, E i K. Dostarcza nam też magnezu, potasu, żelaza i wapnia.

Warto pamiętać, że kapusta kiszona jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Ten doskonale wpływa na pracę układu trawiennego i obniża poziom cholesterolu . To z kolei zapobiega rozwojowi miażdżycy i zawałom serca. Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Pisaliśmy o plackach ziemniaczanych z młodych ziemniaków. Podawaliśmy też recepturę Ojca Grande na to danie.

placki ziemniaczane
YouTube/ @widelcem-go7524

Źródło: YouTube/ @widelcem-go7524

Babcia pokazała mi jak mrozić jagody. Ten szczegół sprawia, że się nie sklejają
Wcale nie woda. Ten napój gasi pragnienie 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy