Przepis na soczysty pieczony schab na Wielkanoc
Schab jest nie tylko mięsem, z którego można przygotowywać kotlety schabowe. Świetnie sprawdza się również w całości jako aromatyczna i soczysta pieczeń. Taki sposób gotowania jest także o wiele prostszy niż smażone kotlety - po włożeniu mięsa do piekarnika, nie trzeba już nic robić.
Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób upiec pieczeń tak, aby zachowała sporą soczystość i delikatność - możesz posiłkować się recepturą zaprezentowaną poniżej. Dzięki niej będziesz w stanie zaskoczyć swoją rodzinę pysznym daniem, które jest banalnie proste.
Schab w najlepszym wydaniu
Dla wielu kucharzy amatorów pieczenie sprawia wrażenie trudnej sztuki, która wymaga wielu lat praktyki. Prawda jest jednak zupełnie inna - wystarczy znać swój piekarnik i dobrze dobierać temperatury, a praktycznie każde danie będzie wychodziło idealnie.
Podstawą tej pieczeni, jak wielu innych mięs, jest odpowiednia marynata. To ona nadaje smak i kruchość gotowej potrawie. Schab z powodu małej zawartości tłuszczu musi być marynowany długo - optymalnie należy marynować go przez 24 godziny, lecz najsmaczniejszy staje się po 48 godzinach spędzonych w marynacie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy informacje dotyczące wycofania popularnego napoju ze sprzedaży. W tym tekście z kolei zdradzamy jak uratować gołąbki, których farsz jest zbyt suchy.
Źródło: NightAndDayImages, Getty Images Signature
Przepis na pyszny i prosty pieczony schab
Składniki:
-
1.3 kg dobrej jakości schabu
-
1 łyżka octu jabłkowego lub 4 łyżki kwaśnego soku jabłkowego
-
1 łyżka lubczyku suszonego
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżka majeranku suszonego
-
6 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
100 g masła
Zacznij od oczyszczenia schabu z błony, która nawet po długim pieczeniu nie stanie się miękka. Po usunięciu jej wymieszaj wszystkie suche przyprawy w miseczce i dokładnie natrzyj taką mieszanką powierzchnie mięsa. Poświęć temu kilka minut, gdyż wmasowanie ich spowoduje, że głębiej spenetrują gruby kawałek schabu.
Każdy ząbek czosnku oczyść z osłonki i przetnij na pół. Nożem do filetowania zrób kieszonki w mięsie i powciskaj w nie kawałki czosnku . Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj z octem lub sokiem i natrzyj nim całe mięso. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 24 godziny.
Po zamarynowaniu wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Obsmaż je na bardzo gorącej patelni tak, aby z każdej strony było ładnie skarmelizowane. Owiń schab folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odwiń je z folii. Po upieczeniu odstaw mięso na 30 minut, aby wilgoć równomiernie się rozeszła po całej pieczeni. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl