Schab gotowany w sosie koperkowym
Schab gotowany w sosie koperkowym jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie, a sos dodaje daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Schab nie wymaga długiego przygotowywania, dlatego też cały obiad przygotujesz w niecałe dwie godziny. Poznaj przepis na obłędny schab gotowany w sosie koperkowym.
Koperek jest bardzo aromatycznym ziołem, od lat wykorzystywanym w kuchni i medycynie naturalnej. Doskonale pasuje do sałatek, makaronów, dań wegetariańskich i mięsnych, nadając im wyraźnego smaku. Koperek świetnie radzi sobie z bólami żołądka, problemami trawiennymi, kolkami, a także zawiera cenne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.
Schab gotowany w sosie koperkowym jest soczysty, delikatny i rozpływa się w ustach. Danie przygotowuję z ziemniakami tłuczonymi, które również polewam aromatycznym sosem. Do obiadu świetnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Schab przed gotowaniem zawsze podsmażam na patelni, aby kawałki mięsa nie rozleciały się podczas obróbki termicznej.
Gotowany schab jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów. Poznaj przepis na delikatny schab gotowany z warzywami oraz obłędny schab w sosie pieczarkowym z kopytkami. Dania są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Przepis na schab gotowany w sosie koperkowym
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu
koperek
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
pół kostki rosołowej warzywnej
2 łyżki oliwy z oliwek
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, sól
Jak przygotować schab gotowany w sosie koperkowym?
Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz solą, pieprzem. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie, następnie dodaj schab i podsmaż chwilę z każdej strony i całość przełóż do garnka. Wlej 250 ml wody, dodaj pół kostki rosołowej, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i posiekany koperek.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, w razie potrzeby dolej trochę wody, aby mięso się nie przypaliło. Wlej śmietanę, mąkę rozrób z wodą i również dodaj ją do wywaru, mieszaj, aż powstanie gęsty, koperkowy sos, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.