Smakosze.pl Przepisy Schabowe inne niż wszystkie. Chrupiące lecz doskonałe do odgrzewania
canva/Kamlesh_Sethy

Schabowe inne niż wszystkie. Chrupiące lecz doskonałe do odgrzewania

30 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na schabowe inne niż wszystkie. Wyróżnia je fakt, że są chrupiące, a zarazem doskonałe do odgrzewania. Po usmażeniu obkłada się je kilkoma składnikami i zapieka. Dzięki temu nie wysychają i nie twardnieją i po podgrzaniu można je zaserwować nawet następnego dnia.

Kotlety schabowe na stałe wpisały się w polskie menu. Choć jemy je często, mamy ochotę na więcej. Smakują bowiem doskonale i są łatwe do przygotowania. Jedynym ich mankamentem jest fakt, że następnego dnia nie smakują już tak dobrze.

Na szczęście mamy proste rozwiązanie tego problemu. Po usmażeniu kotlety wystarczy obłożyć, np. plasterkami warzyw i sera, a potem zapiec. Schabowe pozostaną chrupiące, a składniki na wierzchu nie pozwolą im się wysuszyć i dodadzą im smaku.

Chrupiące schabowe z piekarnika

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • smalec lub olej do smażenia

  • 2 duże pomidory

  • 1 łyżka kaparów

  • 6 plastrów żółtego sera

  • natka pietruszki

Przygotowanie zapiekanych kotletów schabowych

Plastry schabu równomiernie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim kotlety.

Na każdym kotlecie połóż 1-2 plastry pomidora, trochę kaparów i plaster żółtego sera. Posyp posiekaną natką. Piecz ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe z kością , a także na maślankowe kotlety schabowe .

kotlety schabowe
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy