Maślankowe kotlety schabowe - soczyste i przepyszne. 100 razy lepsze od klasycznych
Maślankowe kotlety schabowe są smaczną i niezwykle soczystą odsłoną tradycyjnego dania kuchni polskiej. Zawarty w mlecznym przetworze kwas mlekowy sprawia, że mięso staje się delikatne, a jego jedzenie staje się przyjemnością. Użyjcie maślanki raz, a już nie wrócicie do namaczania w mleku.
Soczyste i rozpływające się w ustach schabowe skuszą niejednego smakosza. Marynowany w maślance rarytas, który dziś wam proponujemy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządza się go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Skusicie się?
Przepis na pyszne maślankowe kotlety schabowe
Składniki
400-500 g schabu bez kości
500 ml maślanki
100-200 g mąki pszennej
2 jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
bułka tarta do obtoczenia
smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować maślankowe kotlety schabowe? Tak soczystego mięsa dawno nie jedliście
Schab oczyszczamy i kroimy go na 4-5 plastrów. Każdy z nich delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka. Maślankę wlewamy do dużej miski. Doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie umieszczamy w niej mięso.
Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin np. na całą noc. Mięso oczyszczamy z nadmiaru marynaty, obtaczamy je w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Na patelni topimy smalec i smażymy je na średnim ogniu do zrumienienia. Maślankowe kotlety schabowe odsączamy na bibule i podajemy z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. Polecamy prostą kompozycję z dodatkiem pora lub wyrazistą marchewkę z chrzanem.
Po inne przepisy na kotlety schabowe zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sposób na przyrządzenie ich w marynacie z piwa, a także inspiracje dotyczące wykonania panierki. Szczególnie polecamy przygotowanie jej z dodatkiem orzechów czy chipsów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków
Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa