Schabowe marynowane w majonezie - bosko pyszna wersja klasyki
Kotlety schabowe są jedną z najbardziej ulubionych potraw wśród milionów Polaków, w końcu smaży się je od dziesięcioleci w praktycznie każdym domu. Okazuje się, że można przygotować je znacznie smaczniej, wystarczy zamarynować je w majonezowej marynacie. Dzięki niej mięso staje się kruche i soczyste, a także nabiera głębszego smaku. Niżej zdradzamy tajniki tego przepisu.
Kotlety schabowe w Polsce mają stosunkowo krótką historię, ponieważ dopiero w drugiej połowie XIX wieku zaczęto zawierać je w polskich książkach kucharskich. Od tego czasu zdobyły jednak ogromną popularność, której szczyt przypadł na czasy PRL-u - wtedy przygotowywano je na najróżniejsze sposoby.
Dzisiaj schabowe mogą wydawać się dość nudnym posiłkiem, który nie wywołuje większych emocji. Jeśli zauważyłeś, że czujesz znużenie ich smakiem, sprawdź poniższą recepturę, która zachwyca wspaniałym smakiem, a także delikatnością. Kruchość mięsa uzyskiwana jest dzięki enzymom w majonezie i soku z cytryny, które zmiękczają strukturę kotletów.
Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie
Składniki:
Składniki:
-
500 gramów schabu
-
2 jajka
-
4 łyżki majonezu
-
sól i pieprz
-
bułka tarta
-
tłuszcz do smażenia
-
2 łyżki siekanego koperku
-
1 łyżka soku z cytryny
Zacznij od pokrojenia schabu na 5 równych kotletów. Rozbij je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, co pozwoli uniknąć niekontrolowanych rozprysków mięsa. Po rozbiciu przełóż kotlety do sporej miski.
Do mięsa dodaj majonez, 2 jajka, sok z cytryny, siekany koperek, świeżo mielony pieprz oraz odrobinę soli. Wymieszaj całość i upewnij się, że każdy kotlet jest dobrze pokryty marynatą. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na całą noc (wystarczy kilka godzin marynowania, jednak im dłużej, tym smak będzie lepszy).
Na 30 minut przed smażeniem wyjmij mięso z lodówki. Na talerzu rozsyp bułkę tartą i obtocz w niej każdy kawałek schabu. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy lub smalec i smaż na nim schabowe na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe w cieście czosnkowym. Ten tekst wyjawia najlepsze rodzaje tłuszczu do smażenia schabowych.
Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl